Анди или Ноле ще бъде по-щастлив след Лондон?



11-11-2016 16:25 | Любомир Тодоров

С двубоя между петкратния шампион Новак Джокович и абсолютния дебютант Доминик Тийм в неделя в лондонската зала "О2" се открива 47-ото издание на заключителния турнир на най-добрите тенисисти, който сега носи наименованието ATP World Tour Finals. Победителят в състезанието ще вземе чек за 2 391 000 долара, ако спечели и петте си срещи. Само за участие се полагат 179 000 долара, на толкова е оценена и успеха в мач от груповата фаза. Общият награден фонд е 7,5 милиона долара.

На 13 ноември са срещите от група "Иван Лендъл", където са още Милош Раонич и Гаел Монфис. В другото каре "Джон Макенроу" са световният номер едно Анди Мъри, Стан Вавринка, Кей Нишикори и Марин Чилич. Резерви ще бъдат Давид Гофен и Роберто Баутиста Агут, които с оглед на оплакванията от контузии на Раонич и Монфис, не е изключено да видим и на корта.

Медиите представят турнира, който от 2009-а неизменно се провежда в Лондон, като битка между Анди и Ноле за първото място в световната ранглиста. Сърбинът трябва да положи доста усилия, за да си върне загубената позиция. Както вече обяснихме, Мъри ще приключи годината като №1, ако завърши с равни показатели с Джокович: примерно и двамата отпаднат в групите или на полуфинал; ако Новак стане шампион след победа над Анди на финала, но олимпийският шампион вземе 3 победи в групата, а сърбинът - една; или белградчанинът губи финала, а бащата на София записва 3 победи в групата и пада на полуфинал. Всичко е свързано с много сметки.

Домакините мечтаят да видят най-сетне Мъри на финала в зала "О2", която е с капацитет 17 500 зрители. До момента шотландецът, който беше предложен за канонизиране от една марка уиски, не е преминавал полуфиналите на заключителните турнири. Той пристигна в столицата на Обединеното кралство след 20 поредни победи. Въпросът е дали Мъри е съхранил сили за последната седмица от сезона, защото мотивацията я има.
 
От друга страна Джокович не изглежда в оптимална форма. Последната титла, която спечели, беше в Торонто на 31 юли. След това участва само в три турнира, където претърпя загуби. На US Open отстъпи на финала на Вавринка, в Шанхай падна от Баутиста Агут на полуфинал и в Париж загуби от Чилич на четвъртфинал. Както се вижда тенденцията е към спад. Ако обаче успее да спечели трофея на 20 ноември Ноле ще изравни рекорда на Федерер от 6 титли от заключителните турнири. До момента 29-годишният белградчанин дели второто място заедно с Иван Лендъл и Пийт Сампрас.


Не бива да бъдат отписвани шансовете и на останалите участници, които едва ли имат желание да бъдат единствено в ролята на епизодични герои. Шампионът от Ню Йорк Стан Вавринка след три полуфинала в Лондон има желание да стигне на по-високо ниво. Нишикори, Чилич и Раонич са способни на всичко в рамките на един турнир, но срещу най-добрите в света трябва да надскочат ръста си за победата. Дебютантите Монфис и Тийм най-вероятно само "ще помиришат барута", макар че последният новак шампион в мастърса - Алекс Кореча през 1998 г., ги посъветва да излизат на корта със самочувствие.

Големите отсъстващи са Роджър Федерер (общо 10 финала) и Рафаел Надал (загубил 2 финала), без чиято класа и харизма турнирът няма да е същият. Но явно трябва да започнем да свикваме с тяхнала липса на големите състезания.

За годините на своето съществуване заключителният турнир се е провеждал в 14 града на 3 континента. Първото издание е в Токио през 1970 година. Най-много пъти домакин на проявата е бил Ню Йорк - цели 13 пъти от 1977 до 1989 година.

Наградният фонд е скочил до небето. В първото издание в Япония той е бил 45 500 долара. За сравнение този сезон резервите в Лондон ще получат по 100 000 долара. Както се казва: коментарът е излишен.

Tennis24.bg ще има пратеник на ATP World Tour Finals в Лондон.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини