Пиронкова за Григор Димитров, смяната на треньори и новите №1 в света (галерия)



07-11-2016 14:29 | Станко Димов

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова зарадва десетки деца в столичната зала „София”, след като проведе открита тренировка с тях. Цвети беше поканена на събитието, което беляза успешното приключване на програмата „Тенисът – спорт за всички”. Преди да поиграе с малчуганите, Пиронкова застана пред представителите на медиите и отговори на въпросите към нея.

ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА В СОФИЯ - ГАЛЕРИЯ

- Цвети, завършваш сезона като №66. Тази година направи доста силни турнири, достигна до четвъртфинал на „Ролан Гарос”. Това ли беше най-силната ти година?
- Не, не мога да я определя като най-силната ми година. Аз като цяло избягвам да правя такива обобщения. За мен е важно да играя добре. Тази година мисля, че на определени турнири, показах най-добрия си тенис. Определено виждам ръст в играта си, както и върху зрелостта си на корта, което е радващо за мен. Разбира се, има много, много неща, които трябва да подобря.

- Срещна много състезателки от Топ 10. С какво ти помогнаха тези двубои и победите в тях?
- Аз не само тази година играя срещу тях (Топ 10). Вече 12-13 години съм в WTA Tour и постоянно играя срещу най-добрите в света. Това е изключително ценен опит – едно е да играеш на 16-и корт, съвсем друго е да излезеш на централния на „Ролан Гарос” на пример. Това е уникален опит и много приятно изживяване.

- Може ли да очакваме догодина да те видим в Топ 10 или в Топ 20?
- (смее се) Това са доста смели прогнози. Не искам да се ангажирам с прогноза, ще започна новия сезон с желание да подобря играта си и ако се справя добре ще се движа напред в ранглистата.

- Надяваме се, че ще те видим отново и в отбора за „Фед Къп”. Как ще коментираш израстването й на останалите наши националки, които израснаха доста в последната година.
- Това е нещо, върху което наистина трябва да обърнем внимание. Аз не си спомням кога за последно сме имали толкова много състезателки в Топ 200. Това е силно постижение, те са млади, развиват се добре. Правят хубави победи, печелят турнирите от ITF, на които участват. Пожелавам им успех, да са в правилния път и скоро да ги видим в Топ 100.



- Какво ти е мнението за Григор Димитров? Той завършва годината като №17.
- И друг път съм казвала, че при него всички говореха за криза, а това е нещо супер нормално за всички състезатели. Всеки минава през такива периоди. Той е в светлината на прожекторите у нас и затова му обръщаме толкова много внимание, когато направи няколко не толкова добри резултати. Но той показа, че това е било само временно. Мисля, че в момента е в страхотна форма и го показва.

- Григор сменя треньори, ти не...
- Григор си е Григор, аз съм си аз (смее се).

- Къде започваш новия сезон?
- Все още се колебая дали да го започна в Нова Зеландия, където никога не съм играла на този турнир (бел.ред. Окланд), там се очаква да съм в основна схема и най-вероятно ще го предпочета пред квалификации в Бризбън. След това Сидни, разбира се, и Мелбърн.

- Появиха се спекулации, че си бременна. Ще излезеш ли в майчинство скоро?
- (смее се) Това не го бях чувала, сега го разбирам. Не, не съм бременна, спокойно.

- Как се чувстваш тук, с толкова много деца наоколо.
- Изключително удоволствие е да видя толкова много деца, които се радват на тениса. Аз, като човек, който цял живот е в тениса, наистина знам какво дава той. И затова съм тук – за да може по някакъв начин моето присъствие да помага на тези деца да бъдат мотивирани.



- Кои бяха най-силните и най-слабите ти мачове през този сезон?
- Сега не мога да ги изброя всички. Най-силните си мачове определено ги изиграх на „Ролан Гарос”, то се видя. След това имах много силна серия и в Бирмингам. През целия сезон играх солидно, но не навсякъде успявах да постигна добри резултати. Към края на сезона записах по-слаби резултати и излязох от форма. За съжаление така се получи.

- Най-трудният ти съперник на корта?
- Много пъти съм казвала, че това е Радванска. Но има още някои, срещу които не обичам да играя. На пример Цибулкова (усмихва се).

- Сензация ли беше, че Цибулкова спечели финалите на WTA?
- За мен не беше сензация, аз го очаквах. Играла съм много пъти срещу нея, знам какво може. През този сезон тя показа може би най-добрата си форма изобщо. Просто беше кулминацията на сезона за нея (бел.ред. финалите в Сингапур).

- В АТР също има нов лидер. Очакваше ли това да се случи в края на сезона?
- Не мога да кажа, че съм го очаквала. Анди Мъри е един от любимите ми състезатели и много се радвам, че той успя да оглави ранглистата. Много време се целеше в това. Същото мога да кажа и за Кербер – тя е много постоянна състезателка и напълно заслужено е №1.

- Къде ще се подготвяш за новия сезон?
- Ще се подготвям в Пловдив, както всяка година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини