Един различен сезон в WTA



06-11-2016 18:09 | Любомир Тодоров

С последната точка във финала в Жухай в неделя сезон 2016 на Женската тенис асоциация официално приключи.

Той беше много различен. Най-малкото защото за първи път след 2013 година като водачка в ранглистата няма да завърши Серина Уилямс. Причината за промяната се казва Ангелик Кербер. И сензацията, че Мария Шарапова получи тежко наказание за допинг, а Моника Пуиг спечели златен олимпийски медал.

Германката от полски произход узря да стъпи на върха на 28. Левичарката от Бремен спечели първите си две титли от Големия шлем в Мелбърн и Ню Йорк и беше близо до още три големи отличия. Кербер игра на финалите на Уимбълдън, на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и на заключителния турнир на най-добрите в Сингапур.

Закономерно Анджи свали от върха изглеждащата непоклатима Серина след Откритото първенство на Съединените щати. За блондинката това беше голям скок, след като от 2012-а винаги завършваше в Топ 10, но никога по-напред от петото място. Кербер показа постоянство в по-голямата част от сезона. В турнирите от Големия шлем тя претърпя фиаско само на "Ролан Гарос", където отпадна в първия кръг от Кики Бертенс. Трудното за синеоката германка започва догодина, когато ще трябва да защитава постигнатото през този сезон.

Още една тенисистка записа първа титла в Шлема. Испанката Гарбине Мугуруса триумфира в Париж след успех в два сета срещу Серина Уилямс. Родената в Каракас брюнетка постигна този успех на 22 години. Но не успя да преживее славата и настъпи срив. Успехът на "Ролан Гарос" остана единствен за Мугуруса.

Неочаквана шампионка имаше и в Сингапур. Доминика Цибулкова се класира за финалите в последните дни, но използва набраната инерция, запази добрата си форма и спечели турнира. За словачката бракът с Давид Навара през лятото даде мощен импулс.

В последния турнир в Жухай уж трябваше да се съберат като на "малък мастърс" тенисистки от 10-о място надолу. Но отказът на шампионката от 2015 Винъс Уилямс и на бившата №1 в света Каролине Вожняцки свали каратите на турнира. От това се възползва Петра Квитова, която беше блестяща след US Open и стигна до три финала в четирите турнира, в които участва. Левичарката от Биловец победи Елина Свитолина и взе трофея.

Мария Шарапова беше спипана с мелдоний, който изникна в забранителния списък от 1 януари. Рускинята направи самопризнание през март, но санкцията си остана сурова. В крайна сметка след обжалването в Лозана санкцията беше намалена от 2 години на 15 месеца и изтича на 26 април догодина.



Друга бивша номер едно също започна сезона, но не го довърши. Става дума за Виктория Азаренка, която спечели титлата в Индиън Уелс, показваше възвръщане на най-добрата си форма. Но през юли обяви, че е бременна и очаква да роди в края на годината.

Кристина Плишкова стигна първия си финал в Шлема в Ню Йорк. Полуфинали в Голямата четворка записаха Йохана Конта, Кики Бертенс, Сам Стосър, Елена Веснина, Каролина Вожняцки.

От младите тенисистки Мадисън Кийс направи най-добър сезон и се настани трайно в Топ 10. 21-годишната американка спечели титлата в Бирмингам и игра финали в Рим и Монреал. Друга, която заслужава да бъде следена, е 19-годишната рускиня Дария Касаткина, която ще завърши годината в Топ 30 и записа добри резултати в доста турнири.

Не можем да пропуснем и сензационната олимпийска шампионка Моника Пуиг. Пуерториканката изигра турнира на живота си и спечели златния медал в Рио, за да стане национална героиня.

Българският връх тази година беше четвъртфиналът на Цветана Пиронкова на "Ролан Гарос". На 16 юли пловдивчанката мина под венчило с дългогодишния си приятел Михаил Мирчев.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини