Пол Макнами: Григор няма търпение да дойде в София



30-10-2016 19:37 | Tennis24.bg

Турнирният директор на Garanti Koza Sofia Open 2017 Пол Макнами даде интервю за Диляна Соколова в предаването „Спорт+“ по TV+, в което говори за второто издание на надпреварата в столицата.


- Имате богат опит в организирането на спортни мероприятия. Били сте турнирен директор години наред, сега сте турнирен директор на Garanti Koza Sofia Open 2017. Липсваше ли ви тази работа?
- Да. Всъщност да. За последно работех това преди 4 години на „Хопман Къп“, преди това бях на Australian Open. Известно време бях треньор в тура, за около три години, и си мислех, че вече съм приключил с работата като турнирен директор. След това ме поканиха да се заема с тази работа на Garanti Koza Sofia Open 2017 и всъщност аз исках да приема. Сега съм свеж, защото 3-4 години си починах. Зареден съм с енергия и съм готов да работя, но наистина се нуждаех от почивката. Искам да подчертая, че Българската федерация по тенис ни помага изключително много при организацията на турнира догодина. Екипът е много подготвен, защото три години участваше в режисурата на Турнира на шампионките, домакин на който бе прекрасната ви столица. Част от тези хора видях и в Истанбул на турнирите за мъже и жени. Затова съм спокоен, че относно организацията ще бъдем перфектни.

- Какво е най-голямото предизвикателство за един турнирен директор? Може би да доведете големи тенисисти?
- Това е предизвикателство, въпреки че аз знам как да го сторя. Все пак е предизвикателство. Това е спортният бизнес. Според мен обаче най-голямата трудност, най-важното нещо е да получиш подкрепата и заангажираността на обществото, на града, в който се провежда турнирът. Това е най-важното нещо – обществото и всички да се насладят на турнира и да искат да се върнат отново. Местните хора да приемат турнира като свой, да почувстват, че принадлежи на града им и да искат да остане. Това е ключът, ако не успееш, след 2-3 години турнирът ще си замине.

- Трудно ли убедихте Григор да участва?
- Всъщност не, защото тази година той искаше да дойде. Знае, че стана голям въпрос, че не дойде на първото издание, но тогава турнирът се появи късно в календара, а по неговата програма той трябваше да отиде към централна Америка, в Акапулко. Знам, че имаше трудности с програмата си миналата година, но през тази той и екипът му искаха той да участва в София и се разбрахме. Григор няма търпение да дойде надпреварата. Би било прекрасно за самия него да играе на високо ниво и да спечели турнира. В момента играе силно.

- Очаквате ли билетите да свършат още преди турнира?
- Не мисля, че това е вероятно. Билетите вече са в продажба и за полуфиналите почти няма останали хубави места, което е много добър знак. Залата обаче е голяма, осем дни ще се играе тенис и хората ще могат да си намерят места, но ако искат да са хубави, трябва да побързат.

- Водите ли преговори с други топ играчи? Все още е доста рано, но възможно ли е някоя голяма звезда да се включи с "уайлд кард" в последния момент примерно?
- Могат да се случат такива неща в последния момент. Ако някой от поставените не играе добре на Australian Open и отпадне рано и може да поиска да се включи в друг турнир, но не трябва да забравяме, че има още два турнира по същото време – Монпелие и Кито. Има шест седмици до ентри листата и не знаем кой ще заяви участие. Ние обаче имаме Тийм, играч от топ 10, Баутиста Агут и Троицки, миналогодишния шампион и финалиста, както и Григор Димитров – това е нещо много хубаво.

- Може би много хора ви задават този въпрос, но ще го сторя и аз – може ли да ни кажете вашето мнение за сезона на Григор Димитров?
- Започна с нисък ранкинг, пропусна мачбол на финала в Сидни, в Истанбул загуби финала, нещата вървяха срещу него. Нищо не изглеждаше да се получава както трябва. Малко по малко започна да обръща нещата – заигра по-добре – 4-и кръг на US Open, след това на турнира в Пекин игра страхотно, побеждавайки Пуи, Цонга и Надал преди да отстъпи на Мъри на финала, където изигра много добър първи сет. Може да се види надграждането, което се отразява и на ранкинга му – върна се в Топ 32, беше поставен в Ню Йорк, сега се върна челната двайсетица. Може да завърши годината близо до топ 15. Според мен той ще се върне в топ 10, ще спечели нови турнири, и ако е този в София, би било страхотно.

Paul McNamee

- Домакинството на ATP турнир е отлична възможност не само за местните фенове, които могат да видят своите любимци, но също така и за местните играчи. Планирате ли да дадете покани за участие на български играчи?
- Ще направим всичко, което зависи от нас. Миналата година Лазаров беше в квалификациите, Мико Кузманов също игра в турнира. Имаме намерение да дадем възможност на млади български играчи, в това няма съмнение. Бъдещето на български тенис изглежда добре с Лазаров, Андреев и другите млади и изключително талантливи играчи. Дали ще е тази година или другата, двамата ще участват. Те са прекрасни таланти.

- 16 години рано ли е за АТП ниво, защото съм чувала различни мнения?
- Рано е, но се е случвало. Андреев обаче вече попадна в радара.

- Споменахте за бъдещето на българския тенис – не е само Григор, четири български тенисистки са в Топ 150, момчета и момичета се представят добре– момичета до 12 години постигнаха голям успех това лято, момчетата до 16 г. играха на финалите на Juniors Davis Cup. Преходът обаче от юноши към мъже и жени е сложен процес. Какво трябва да се направи, за да имаме повече успешни състезатели на ниво ATP и WTA в бъдеще?
- Трябва да отбележим, че се справяте доста добре по отношение на женския тенис – четири състезателки в Топ 150. Цветана е отлична състезателка, през последните години игра полуфинал и четвъртфинал на Уимбълдън, спечели в Сидни, побеждавайки три тенисистки от Топ 10, стои в челната стотица. Представя се отлично и поставя стандарта при дамите тук. Но България има невероятна история в женския тенис – сестрите Малееви. Три сестри в Топ 10, трябва да има статуя на майка им. Това е нещо невероятно. Така че в България има традиции, но бих казал, че и сега женският тенис се развира много добре. Има много добри състезателки, например Изабелла Шиникова, която имаше трудности, но сега направи добра година, показа постоянство и игра квалификации на турнири от Големия шлем. В мъжкия тенис е по-трудно, но Григор показва, че е възможно. Мико Кузманов дава всичко от себе си, а аз вярвам, че още не сме видели най-доброто от него. Лазаров и Андреев са два изключителни таланта и съм сигурен, че могат да влязат в Топ 100, а може би да постигнат и по-добро класиране.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини