Пилатес - тайната на Хорхе Лоренцо



01-01-2011 22:02 | Николай Драгиев

Латинският афоризъм „здрав дух в здраво тяло" е универсален. В спорта тази максима има двойна сила, особено когато става въпрос за елитни състезатели. И поставена върху Хорхе Лоренцо, тази фраза придобива още по-трансцендетно значение. Роденият в Майорка пилот е истинска "жаба", която плува без проблеми във фитнеса.

За него спортът е цитирам „моята дрога". „Имам нужда от строг режим на физическата подготовка" - разказва Хорхе. Поради много контузии и падания присъщи на високоскоростния спорт, основна част от тренировките на 23- годишния младеж се свеждат до „разтягяния и коремни преси".

От рано сутрин световният шампион в клас Мото GP е в залата. Понякога тренировъчните сесии продължават чак до обед. Интензивните тренировки, са необходими по време на състезателен период защото тогава „има да се наваксва много" – обяснява състезателят . Хорхе признава, че по време на последните няколко състезания за Световната Купа „последният кръг ми изглежда безкраен, полагам големи усилия, за да го издържа, завършвам изцеден."

Маркос Хирсш е персоналният треньор по физическата подготовка на Хорхе и основен извор на мотивация за пилота. Лоренцо преминава през всички уреди в тренировъчната зала, за да възвърне „глада" за съревнование. Ефектът от толкова физически усилия не закъснява. „Чуствам се по-силен от всякога." - коментира. Липсват симптоми на слабост в краката, една от най-натоварените зони в неговата професия. Фитнесът дава усещането за сигурност.
 
Една от новите тайни на Хорхе за заздравяване на мускулите и повишаване на морала, е свързана с практикуването на Пилатес. Хирсш му препоръчва да прави новата гимнастика, за да тонифицира и подобри мускулатурата на корема и слабините. „Отдава ми се много добре" – разказва Хорхе, „защото подсилвам целия торс и напречните мускули." Тази форма на гимнастика е подходяща за всяка възраст и на всичкото отгоре служи като отпускаща терапия, защото в нейните корени са взаимствани движения от тай-чи и йога, поради което освен тялото се работи и върху психическата устойчивост.
 
Лоренцо комбинира гимнастическите упражнения с аеробни, за да внесе и свеж кислород в организма, като например футинг, гребане или статичен велосипед. „Налага се да наваксвам много" – продължава разказа си младият пилот, който отделя много време за възстановяване на издържливостта и физическата форма. Комбинира упражненията в залата с работа на пистата – „там вече доверието в мен самия, излиза от само себе си."

И каква е тайната, за да се превърне в номер едно? „Да знаеш как да караш на всеки метър от пистата на 90% от възможностите ти. Не може на завоите да използваш 75% и на правия участък 90%. Когато постигнеш да пилотираш на 95%, означава че можеш да бъдеш водач. Това е тайната."
 
Единственият недостатък на Пилатес е, че не може да топи мазнини. В тренировките липсват аеробни движение, по този начин  гимнастиката не помага за свалянето на килограми. За това пилотът на Ямаха има специално подготвена програма за "сваляне на коремче" - ясно се вижда,че и този план на неговия личен треньор, функционира добре.
 
Хорхе няма да изпреварва събитията и да напряга излишно физиката си. Наясно е, че има доста години пред себе си, за да се превърне в истински главен герой на пистата. За сега е просто шампион за 2010.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини