Петима фаворити за наследници на Бекер в щаба на Джокович



18-10-2016 21:11 | Tennis24.bg

Кризата във формата, но най-вече в мотивацията на световния номер 1 Новак Джокович, продължава и започнаха колебанията. Едно от тях е свързано с треньорския му щаб. Борис Бекер и Джокович изградиха здрава връзка. Всъщност една от най-здравите в съвременния тенис. Тя бе подплатена и с множество успехи, 6 титли от Големия шлем и хегемония по кортовете. Краят й обаче се вижда и за това намекна самият Джокович.

Ноле нае Бекер в началото на 2014 г. Последваха два от най-добрите сезони в кариерата му. От „Ролан Гарос“, с който завърши кариерния си Голям шлем, обаче, Джокович е различен. Отпадна в трети кръг на Уимбълдън, бе победен на старта на Олимпийските игри в Рио, загуби финала на US Open от Стан Вавринка. Получи куп контузии, но и криза на самочувствието. Желязната отдаденост на Ноле видимо се пропука. Последното доказателство бе отпадането му в полуфиналите на Мастърс-а в Шанхай от Роберто Баутиста Агут.

„Все още работим с Борис. Засега планът е да сме заедно до края на сезона. Не сме говорили за по-нататък“, каза в Китай Джокович. Много е вероятно той да потърси свеж поглед и маниер на работа, което ще доведе до разяла с германеца. Но кого ще избере занапред?

Ето няколко варианта, представени от www.sportskeeda.com:

5. Алехо Мансисидор

46-годишният бивш професионалист изведе Гарбине Мугуруса до върховете. Той води шампионката от „Ролан Гарос“ от 2010 до 2015 г. и имаше основно значение в израстването на 23-годишната испанка до тенисистка, която да може да се противопоставя на Серина Уилямс. Испанецът би могъл да е различното, което Джокович търси.

4. Джими Конърс

Осемкратният носител на титли от Големия шлем е един от най-добрите играчи на своето време. Той показа, че може да е успешен и като треньор, записвайки добри резултати с Анди Мъри и Южени Бушар. Водил е и страдащия в сянката на Рафаел Надал Анди Родик цели 19 месеца – между 2006 и 2008 г. Има пръст във възхода и на Мария Шарапова. Под негово ръководство Родик стигна финала на US Open.

3. Амели Моресмо

А защо не жена да поеме опеката над Джокович. Наскоро французойката се раздели с Анди Мъри. С шотландеца тя доказа, че е способна да работи с топ-тенисист. Двамата бяха заедно от юни 2014 до май 2016 г. Моресмо оказа влияние най-вече върху психиката на Мъри, който се успокои, играта му стана по бърза. Може би ще успее да помогне на Ноле в колебанията на самочувствието му. Моресмо работи и с Марион Бартоли.

2. Брад Гилбърт

В момента той се занимава с телевизионни коментари, но нима не правеше това и Бекер? Гилбърт е доказано добър бивш тенисист и добър треньор. Наставлявал е Андре Агаси, Анди Родик и Анди Мъри, както и японската сензация Кей Нишикори.

Най-голям израз на успехите му е Агаси, с когото са заедно 8 години. В това време легендарният американец печели 6 от 8-те си титли от Големия шлем и описва Брад като „най-великият треньор на всички времена“. Родик също печели титла от Голямата четворка с него – US Open през 2013 г. Има принос във възхода и на Сам Куери.

1. Стефан Едберг

Едберг се слави като…най-големия противник на Бекер. Освен това е тренирал Роджър Федерер. Може би сега ще има възможност да задмине Бекер и като треньор. Федерер се обръща към Едберг именно в период на криза – през 2014 г. След това отново придобива самочувствие и дори е връща към играта си сервис-воле, макар че не печели титла от Големия шлем. Влиянието на шведа се усеща именно в начина, по който Федерер се справя с остаряващото си тяло, но въпреки това подобрява играта си. Швейцарецът описва треньора си по-скоро като ментор. Може би това е, което трябва на Джокович в момента – ментор, който да пасне на настоящото му състояние на духа.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини