Федерер поиска отново да е №1



09-01-2011 01:31 | Николай Драгиев

След поредната титла, която Роджър Федерер добави към сметката си след турнира в Доха, швейцарецът не скри амбицията си отново да се върне на върха в световната ранглиста. Според него това е възможно само ако запази сегашното си ниво на представяне.

Маестрото е съвсем близо от това да подобри рекорда на Пийт Сампрас от 286 седмици на върха. Федерер вече е първи по показателя за седмици последователно като номер 1. В момента обаче лидер е Рафаел Надал, който има преднина от над 3000 точки.

Тази разлика може да се увеличи, ако Федерер не защити титлата си от Australian Open. Срещу неговите 2000 точки, Надал има само 360 за достигането до четвъртфинал през 2010 г. От US Open насам обаче ФедЕкспрес има само две загуби (в официални срещи) и е участвал във финал на почти всички турнири, в които се състезава.

"Ще видим какво ще се случи," заяви Федерер. "След април Рафа има наистина страшно много точки за защита. В същото време обаче той е много уверен в силите си, все пак е номер 1 в света.

"Очертава се това да бъде много трудна задача, видно е. Ако обаче запазя това си ниво на игра, стигайки финал на почти всички турнири, то очевидно аз ще имам шанс да атакувам първата позиция," анализира ФедЕкспрес.

"Не само трябва да запазя това ниво, а дори да постигна нещо наистина специално. Да спечеля един турнир от Големия Шлем и заключителния ATP World Tour Finals, изглежда не е достатъчно. Готов съм да посрещна предизвикателството и ще видим какво ще се получи," допълни още той.

Ако все пак Федерер измести Надал от първото място, това ще е за втори път, след като шампионът в Доха го стори и през 2009 след победата на Уимбълдън.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини