Сладкият реванш на Григор



13-10-2016 16:24

Турнирите в Азия никога не са били любима част от сезона за Григор Димитров. През годините свикнахме българинът бързо да отпада в Китай и Япония и да се концентрира повече за финалните битки в зала в Европа. Така беше досега. Сезон 2016 определено е най-добрият за Григор, що се отнася до представянето му в Азия.

Българинът игра полуфинал в дебютното издание в Ченду, Китай (загуби от Алберт Рамос), финал в Пекин, Китай (загуби от Анди Мъри) и втори кръг в Шанхай, Китай (загуби от Вашек Поспишил). Димитров записа личен рекорд, като постигна 7 победи в Азия (една без игра – срещу Милош Раонич на полуфиналите в Пекин). До момента върховото постижение на българина беше през 2012-а година, когато регистрира 4 победи и 3 загуби в Азия. Най-слабото му постижение пък бе от сезон 2013, когато напусна Азия само със загуби.

Още нещо важно се случи във въпросните три турнира – Григор успя да вземе реванш и да победи тенисисти, срещу които традиционно играе трудно и не беше побеждавал никога. Началото беше поставено в Ченду срещу Диего Шварцман – 4:6, 6:4, 6:3. Именно представителят на Аржентина беше победил Григор на финала в Истанбул в началото на май, след което българинът записа рекордна серия последователни отпадания в първи кръг. В Ченду обаче беше време за реванш.

Сметки за разчистване имаше и в Пекин. Отново на фаза четвъртфинал, Григор се изправи срещу друг свой кошмар – Рафаел Надал. Очакванията, предвид статистиката между двамата (7:0 победи в полза на Надал) и позицията в ранглистата (№4 срещу №20), бяха за победа за Матадора. Нищо подобно – 6:2, 6:4 за Григор, който след мача смело обяви: „Целта ми е не просто да се върна в Топ 10, а да стигна още по-напред, защо не и до първото място в света. За да го направя трябва всяка седмица да побеждавам топ играчи като Надал”.

Натрупал доста двубои през последните дни, Григор Димитров изтегли тежък жребий за „Мастърс 1000” турнира в Шанхай, където още на старта трябваше да срещне Гаске. Французинът също беше сред „черните котки” на Григор – 5 мача и 5 победи за Ришар преди дуела им в Шанхай. Чист успех в два сета, гарниран с чудесна игра, донесе жадувания първи успех на българина над този опонент.

Куриозен момент имаше и в мача във втори кръг срещу Вашек Поспишил. До този момент Григор никога не беше губил сет от канадеца на ниво АТР. Сега обаче българинът отстъпи с 5:7, 6:7 и наруши и тази традиция.

Силните изяви на Григор Димитров в Азия го върнаха в Топ 20 на ранглистата, а само преди два месеца и половина се беше смъкнал до №40. До края на сезона българинът ще участва в 3 турнира на твърди кортове в зала – Стокхолм, Базел и Париж, които са съответно АТР 250, АТР 500 и „Мастърс 1000”. Общо от трите надпревари Григор има да защитава 180 точки, което не би трябвало да е проблем, предвид формата му.

Адмирации за представянето на българина заслужава и неговият треньор Дани Валверду. Младият специалист успя не само да подобри играта на Димитров, но и да върне жаждата му за победи – нещо, което отсъстваше при работата с Франко Давин.

Станко Димов, Tennis24.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини