Матей Пампулов: Ще посетим всеки клуб, който има нужда от нас



04-10-2016 15:48 | Tennis24.bg

Матей Пампулов е едно от най-големите имена в историята на българския тенис. Постигнал редица успехи и като състезател, и като треньор, сега специалистът има нови цели в любимия спорт. Заедно с брат си Божидар Пампулов, Любомира Бачева и Юлиян Стаматов, обикаля родните клубове с мисията да разрешава проблемите по места и да спомага за развитието и израстването на българските тенисисти и техните треньори. Г-н Пампулов говори за проекта в интервю специално за сайта на БФТ.

- Г-н Пампулов, от тази година вие и вашият екип изнасяте открити уроци и давате съвети на клубове в цяла България. Каква е равносметката?
- До момента осъществихме 19 посещения на различни клубове в нашата страна. Навсякъде бяхме посрещнати много сърдечно. Всички бяха въодушевени от тази идея и ни помолиха, ако може догодина да ги посетим отново. Лично аз срещнах много интересни хора - отдадени със сърце и душа на тениса, хора , които безвъзмездно работят.Така че намирам нещо общо между нас. Ние също помагаме безвъзмездно, правим го за нашите деца, за България. Не мога да не спомена братята Радослав и Светослав Дермански от Велико Търново, които "градят основите" на тениса в града, Йордан Стефанов от Троян, който със собствен транспорт превозва всеки ден децата до Орешака и обратно, Атанас Рогачев от Пловдив, който построи два закрити корта, които могат да се ползват от децата на града. С някои от треньорите и родителите на децата поддържам непрекъснат контакт. Заедно взимаме решения за предстоящата работа и набелязваме проблемите, които трябва да се решат до следваща година.

- БФТ работи в много направления за развитие на тениса, a eдно от тях е треньорското обучение. Сега предстои да се проведе курс на ITF Level 2. Вие като дългогодишен специалист, по какъв начин бихте препоръчали на младите треньори да се усъвършенстват?
- Първо трябва да поясня, че ITF създаде образователната програма "Level 1,2,3", за да отговори на големия "бум", на който се радва тенисът в последните десет години. Получаването на диплома не значи, че вече си треньор. Предстои да се доказваш. Резултатите се виждат на турнирите, в които участват децата. През 2015 г. за "Треньор на годината" в България беше избран Ивайло Илиев от Дряново. Тази година отборът му от момичета до 12г. стана шампион на страната ни. Съветвам всички треньори, които искат да постигнат нещо повече в тениса да го посетят, да видят при какви примитивни условия работи, но и с какво сърце. Тенисът се променя много динамично. Телевизията предава все повече мачове от големите турнири. Бих препоръчал те да се обсъждат заедно с децата на следващия ден. Внимателно да слушат разбора на мача, който правят самите играчи.

- На някои места е нужно да бъдат подобрени условията. Имаме добър пример в Дряново, където бе създаден клуб „от нулата” и само за няколко години успя да създаде силни състезатели. Възможно ли е да се изгради стратегия между местната власт и БФТ и да бъдат изградени или реновирани кортове и на други места в страната?
- При посещението ми в Дряново имахме среща с кмета и ръководството на града. Посъветвах ги да доизградят съществуващата стена (35 деца тренираха на два корта) и да закупят фургон (нямаше тоалетни, нямаше течаща вода). Хубаво е, че вече има прекрасна стена, боядисана в зелен цвят и нов фургон. Бих желал през следващата година при нашите посещения да се срещаме и с хората от местната власт. Личният контакт с тези хора е най-добрата стратегия. Изграждането на закрити кортове изисква много средства. За сметка на това бих препоръчал строеж на един или два корта с твърда настилка, например асфалт. Това ще позволи да се играе и през зимата - трябва просто да се изрине натрупания сняг. Радвам се, че в Троян послушаха съвета ми и вече се радват на два асфалтови корта. Тенисът сам си пробива път, хората обичат да го играят, но и да го гледат по телевизията. Желателно е при нашите бъдещи посещения по-активно да се включат и местните телевизии.

- Спортното министерство вече работи по план за по-добро представяне на следващите летни олимпийски игри в Токио през 2020 г. Има идея в училищата да бъдат изградени тепихи, за да има по-голяма конкуренция в борбата и респективно по-силен отбор за този форум. Може ли и тенисът да стане популярен в учебните заведения?
- Животът си има своите закони, които нито Министерството, нито навремето Партията могат да променят. Децата трябва сами да си изберат спорта, който да упражняват и то цял живот. В свободното си време хората обичат да играят тенис, футбол на малки вратички, да плуват, да карат ски, да тичат за здраве. Не съм чул и видял някой да се бори. Министерството на образованието би трябвало да се заеме с този въпрос. То трябва да се активира, да използва кадрите от НСА, които са към тяхното ведомство. Нека бъдещите специалисти изкарват стажове по училищата, например обучавайки учителите по физическо възпитание на тенис. След като завърших състезателната си дейност, започнах да работя като треньор в Париж в клуба на Вилас и Цириак -"VITIS". Кортовете бяха построени на място, отпуснато от общината, като клубът се задължаваше да обучава безплатно децата от близките училища. Всяка сряда от 8 до 12 часа ние, тримата треньори приемахме на час по 30 деца. 360 деца седмично се учиха да играят тенис. И още нещо - тенисът влезе в моето семейство благодарение на учителя Веселин Лазаров. На един летен училищен лагер той забеляза, че спортът е в кръвта на моя по-голям брат Емилиан и го покани да опита да играе тенис.

- Как оценявате ползата от проекта "3Т – Тенис Тийм Талант", имайки предвид страхотното представяне на състезателите ни до 12 г., които заеха призови класирания в редица международни турнири, както и спечелената от момичетата титла на Европейската лятна купа?
- Безспорно ползата е огромна. На 12 години да пътуваш в чужбина почти цяло лято с треньор, това е мечтата на всяко дете. Първото място на Европейското отборно първенство за момичета до 12 г. се дължи и на това. Благодарности на г-н Кирил Берон и на екипа му. Адмирирам решението им през 2017 г. да спонсорират и отбори до 14 г. Това показва, че се мисли за бъдещето. Догодина 12-годишните ще играят вече в групата на 14-годишните, така че те няма да бъдат изоставени. Резултатите от отборните турнири, които българските деца показват през лятото са значително по-добри от тези през зимата. Причината е, че през лятото тренират два пъти повече. Липсата на достатъчно закрити кортове в България е очевидна. Точно затова обърнах внимание да се започне застрояване на кортове с твърда настилка в близост до клей кортовете. Това ще помогне на децата да могат да тренират повече и през зимата.

- Изабелла Шиникова и Виктория Томова играха силно в последните месеци и направиха голям скок в световната ранглиста. Смятате ли, че през следващите години те могат да влязат в топ 100 и да се задържат трайно в елита на женския тенис?
- Двете момичета извървяха различен път, за да стигнат до тук. Изабелла трябваше сама да се бори, да се самофинансира, да си търси подходящ треньор. При Виктория не беше така. След като спечели Европейското първенство за девойки до 14 г.,тя получи възможността да тренира в световноизвестната тенис академия IMG. Веднъж Емилио Санчес каза: „Всяка година в първите сто в света се "освобождават " 5 места при мъжете и 10 при жените. Навярно те сами би трябвало да си отговорят дали са готови да вземат едно от тези 10 места. Виктория е много талантлива, има много добър усет за играта. Аз отдавна очаквах, че ще влезе в първата стотица. Смятам, че вече знае върху какво трябва да работи, за да отиде там, където ѝ е мястото- топ 70. Изабелла играе точно "мъжкия" тенис, който днес се налага при жените. Тя има нужда от спонсор, за да може да пътува и да играе на "истинските" турнири , придружена с треньор или спаринг партньор. Ако това се случи, тя би могла да отиде не само в топ 100, но и по-напред.

- Не е тайна, че Цвети Пиронкова и Григор Димитров са посланиците на българския тенис по света и много деца избират да тренират този спорт и заради тях. Може ли тяхното влияние сред подрастващите да се използва още повече?
- И двамата са идоли на много от децата, които започват да играят тенис у нас. Харизмата и атлетизмът на Цвети се харесват не само на децата, но и на възрастните. Григор е невероятен талант, играе нападателен тенис и това го прави още по-атрактивен. Докато и двамата са на световната арена, те винаги ще бъдат вдъхновение за децата.

- Каква задача си поставяте за следващия сезон, когато мисията ви в подкрепа на клубовете ще продължи?
- Предвид големия интерес, през следващата година ще удвоим нашите посещения. Клубовете не трябва да се срамуват да ни поканят. Ще се стремим да бъдем и в най-малкия клуб, стига да бъдем поканени, както вече казах. Отиваме там, където има нужда от нас. При бъдещите ни посещения ще обучаваме не само децата, но и треньорите, а защо не и учителите по физкултура. Иска ми се да се организират и срещи с кметовете, за да можем и от тях да изискваме.Тенисът изпълнява и социална функция, което не бива да се забравя от нашите управници.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини