Рафаел Надал загуби сет 0:6, но оцеля



05-01-2011 20:49 | Николай Драгиев

Рафаел Надал за десети път в професионалната си кариера загуби сет 0:6, но въпреки това се класира за четвъртфиналите на "Мастърс 250" в Доха. Испанецът надви със 7:6(3), 0:6, 6:3 Лукаш Лацко (Словакия) за два часа игра и 20 минути игра. Така следващият съперник на Рафа ще бъде 24-ият в света Ернест Гулбис.

Интересен факт е, че Лукаш Лацко понастоящем се намира на 89-о място в ранглистата и съвсем наскоро бе победен в два сета от ракета номер 1 на България - Григор Димитров.

"Всички в топ 100 са много добри играчи. Тежко ми беше. Лукаш игра страхотно, желая му много успех до края на годината. Това е важна победа за мен," откровен бе Рафа след мача.

Още в първия сет на двубоя си пролича, че битката ще е на високо ниво. В началото двамата си размениха един пробив, а след това бяха стабилни при свой сервис до решителния тайбрек. Така след 1 час игра, Надал както обикновено бе по-добър във важните точки и се наложи със 7:3 точки.

Шокиращо за всички Лацко не само не се предаде, но във втория сет постигна нещо, което надали е мечтал. Той проби три пъти световния номер 1 и го разгроми с 6:0 за 28 минути игра. Сервисът на Надал в тази част бе под всякаква критика, а оттам рухна и цялата му игра. Лацко пък впечатли най-вече с ефективния си бекхенд, който е основното му оръжие.

Въпреки този моментен срив, Надал отново се показа като изумителен боец на корта и взе ситуацията под контрол. За отрицателно време той стигна до преднина от 4:0 в третия сет, която му гарантира продължаване в следващата фаза. Лацко направи финален опит да се върне в мача, но успя да върне само един от трите пробива в началния си удар.

В битката за полуфинал Рафа ще трябва да се изправи срещу Ернест Гулбис, който постигна две убедителни победи до момента. Двамата са играли три пъти и в трите случая победител бе Матадора. Любопитен факт обаче е, че във всяка от тези срещи, Гулбис е печелил поне един сет. През 2010 година Гулбис и Надал играха близо три часа на "Мастърс 1000" в Рим като тогава испанецът се наложи с 6:4, 3:6, 6:4.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини