Джокович: Просто трябваше да стисна ръката и да поздравя по-добрия



12-09-2016 09:48 | Tennis24.bg

За втори път в кариерата си Новак Джокович загуби финал от Големия шлем от Стан Вавринка. Този път това стана на Откритото първенство на Съединените щати. Ноле не пропусна да покаже респекта си към 31-годишния швейцарец. Ето какво бе най-интересното от думите на сърбина на пресконференцията след финала в Ню Йорк:

Означава ли този мач, че в тениса вече официално има Голяма петорка?

Със сигурност той заслужава да бъде в този микс, няма съмнение. Стан е спечелил три титли от Големия шлем. Три различни. Има и олимпийски медал. В Тура е от толкова много години и показва най-доброто от себе си в големите мачове. Със сигурност заслужава да е в Топ 5.

С какво те победи Стан?

Както обикновено – не капитализирах възможностите си. Имах много, много брейк-точки. Бях ужасен за брейк-точките.

В мачове като този, ако не използваш възможностите си, опонентът ти ги взима. Това и направи той. Затова казах, че е бил смел, защото игра агресивно в моментите, в които аз изчаквах.

В някои мачове печелиш много брейк-точки, включително във финала тук миналата година. Имал ли си други мачове като днешния?

Не съм сигурен. Ясно е, че финалите на Големия шлем са различни. Загубил съм няколко такива. Но със сигурност в този мач имам най-лошата статистика, що се отнася до брейк-точки.

Каква бе контузията ти в четвъртия сет и какъв ефект имаше?

Ноктите ми паднаха и започнаха да кървят беше болезнено да се движа.

В последните години положи усилия да си спокоен под напрежение. Но беше доста бесен след първия сет?

Да, изпуснах си нервите във важните моменти. А той остана спокоен. Това реши мача.

Понякога се случва. Дори, когато си опитен и знаеш какво да правиш. Но в разгара на събитията и във важните моменти на мачовете, понякога това е твърде силно. Защото ако изпуснеш нервите си, мачът ти се изплъзва.

Спомена, че е имало момент, в който си мислел да не играеш в US Open. Наистина ли? Днес повече пръстите ли те тормозиха? А китката ти?

Не, не беше пръстът ми. Това се случи днес. Но имам друга контузия, много сериозна. И не знаех въобще дали ще мога да дойда. Реших го 8-9дни преди началото. Просто да опитам. Затова е удивително, че играх на финала.

Но не е необходимо да говорим за това сега. Той си спечели мача. Заслужи този трофей. Няма нужда да говоря и да се извинявам.



Вече имаш две загуби във финали от Големия шлем от Стан. Кое е най-трудното за теб в такива мачове?

Той просто настъпва. Обича да играе в големи мачове. Показва най-доброто. Солиден е. Има удивителен бекхенд с една ръка. Сервира мощно, движи се добре. Той е комплексен играч. Често не пропуска нищо, прави много уинъри. Трудно е да се играе срещу него. Това се случи и днес.

Ударите му изглеждаха тежки…

Да. Много тежки. Особено от бекхенд. Форхнедът му е много плосък. Използва скосен, силен бекхенд, особено, когато се защитава. Вероятно това е на-добрият му удар. Физически е здрав и издържа много.
Направих много двойни грешки в този турнир. Имах проблем със сервисите, с движението, с техниката. Опитах се да намеря ритъма си, но тялото ми като че търсеше начин да се предпази от проблемите, които имах с ръката.

Сервисът ми го нямаше. В мачове като този имах нужда от него. Но просто му дадох грешки и слаб сервис.

Според програмата ти, следващият ти турнир е в Азия. Има ли вероятност да откажеш?

Мисля, че няма какво да ме спре да играя. Мисля, че ще съм готов.

Това е краят на сезона за Големия шлем. Каква е равносметката ти?

Спечелването на четири титли от Шлема поред бе невероятно постижение. Гордея се с това. Загубата ми днес няма да засенчи постигнатото и моментите, които имах в Австралия и особено в Париж.

Две титли от Големия шлем за годината е добро постижение. Играх още един финал. Не мога да се оплача. Искаше ми се да спечеля още някоя титла, но какво да се прави. Просто трябваше да стисна ръката и да поздравя по-добрия.

Не ми е за първи път, няма и да е за последен. Дано си взема поука. Дано мога и по-добре. Защото знаете, това е кръговратът на живота за нас спортистите.

Не е лесно да загубиш финал от Големия шлем. Всеки иска да побеждава, но не винаги се случва. Трябва да го приемеш. Да го гледаш от по-голяма перспектива. Дойдох тук с проблеми, първите тренировки бяха болезнени. След това стигнах до финала и това е голям резултат. Вдигнах летвата последните години. Бях успешен и съм благодарен за това.

Чух феновете да викат името ми. Публиката наистина се забавляваше. Трибуните бяха пълни часове преди началото. Беше невероятно. Страхотна атмосфера.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини