Тенисът властваше в залозите на Олимпиадата, но има ли конспирация?



08-09-2016 22:39 | Tennis24.bg

Един от водещите онлайн Биткойн букмейкъри публикува официална информация относно спортовете, на които най-много се е залагало по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро това лято.

Куриозно Цар Футбол вече дели първата позиция с тениса, който набира все по-голяма популярност, като двата спорта са били основните, на които се е играло през месец август изобщо в букмейкъра. Иначе общо 40 процента от залозите, приети от сайта, са били на съревнования от Олимпиадата. Ако трябва да сравним със статистиките в лидери на пазара като Bet365, Betfair, Efbet и Спортингбет, картинката надали ще е доста по-различна. Но има ли основания да смятаме, че по подобие на футбола, където непрекъснато се говори за черно тото и манипулирани мачове, можем да се съмняваме и в тениса. В съвсем близкото минало, допреди интернет залаганията да навлязат толкова масово, тенисът не беше такава апетитна хапка за залаганията, но с напредването на технологиите и опциите за игра на живо, всичко това се промени.

Проблемът е и, че вниманието доста повече се концентрира върху футбола, където винаги падат подозрения при елементарен гол, неправилно изгонен играч, дузпа-фантом или друг решаващ фактор. В същия момент в тениса, особено на по-ниско ниво, като турнири тип фючърси, състезателите са съвсем непознати, не изкарват и толкова много средства и винаги са податливи на свръзка с манипулатор на мачове. Там и оправданията са доста по-лесни - от сорта "Нямах ден", непредвидена контузия и т.н. Доказателства за всички тези коментари има не е едно и две.



Според Европейската спортна асоциация за сигурност тенисът е най-подозрителният спорт за втората четвърт на 2016 година. Има регистрирани цели 34 инцидента за едва три месеца, като сигналите не спират. Тенис инцидентите пък са цели 83 процента от всичките сигнали, получени от асоциацията. За сравнение футболът има едва 4 провинения. От асоциацията изразиха надежда управляващите тела в спорта да вземат мерки. Оказа се, че от тези сигнали има едва 2 от АТР мачове, но въпреки това тревогата няма как да намалее.

Няма как да забравим, че в началото на годината BBC и Buzzfeed публикуваха материали за 16 тенисисти, които са заподозрени в многократно манипулиране на срещи. Те са получавали по над 70 000 долара за участието си в схемите, а сред тях имало шампион на Ю Ес Оупън на двойки, тенисист от Топ 50 и още доста познати имена. Става дума за събития от години назад, като е вероятно при ново разследване цифрите дори да скочат. През 2011 година австриецът Даниел Кьолерер първо бе наказан доживот, после наказанието му бе отменено, защото не се облагодетелствал от нещата, за които бил обвинен. Той разкри, че е получавал оферти от 6-цифрени суми за умишлени загуби. "Нямате си представа колко е лесно да изкарате топката в аут, вместо да я вкарате в корта. Никой няма да ви заподозре на корта", обяви той.

България няма как да няма своя следа в случая, след като за три месеца бе наказан Данаил Търпов, намиращ се на 1109-о място в света. Неговото провинение бе, че има лична сметка за залагания и често прави прогнози в сайтове измежду лидери на пазара като Ефбет, Betfair, Sportingbet и Бет365 – повече актуална информация за видовете ззалози, стратегии в тениса може да намерите на - https://efirbet.com/rakovodstvo/zalozi-na-tenis/ .

През март 20 тенисисти пък бяха обвинени от италиански прокурор в манипулации. Прокурор Роберто Ди Мартино не сподели имена, но заяви, че двама са били в Топ 20 на света. "Възможно е да идентифицираме и накажем доста хора, които са свързани с манипулиране на тенис мачове", сподели той.

Ако трябва да бъдем честни, на Олимпиадата също имаше един куп изненади. Световният номер едно Новак Джокович отпадна още в първи кръг, докато водачката при жените Серина Уилямс го последва с отпадане в трети. Двете със сестра й Винъс, спечелили три златни медала на Олимпиада на двойки, отпаднаха куриозно още в началото в Рио. В същото време при жените шампионка стана Моника Пуиг, която донесе първо злато за Пуерто Рико, но преди турнира изобщо я нямаше в списъците на букмейкъри за евентуален шампион. Естествено, на такова високо ниво е много трудно да се организира манипулация, но със сигурност всички изненади започват все повече да привличат вниманието към тениса.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини