България, една търговска марка



България, една търговска марка
15-08-2016 12:02 | Tennis24.bg

Юли, слънце и доза оптимизъм за фермерите в Европейския съюз – първи пробив на най-големия азиатски пазар и първи контраудар на руската забрана за внос на храни от общността. С помощта на Брюксел производители на праскови и сливи от Испания ще са първият лицензиран износител за Китай. И докато колегите им от Италия и Гърция разучават испанския опит, български производители се натъкват на неочакван подводен камък. И то за уникален роден продукт, каквото е киселото мляко.

Името България грее върху кофички кисело мляко в Япония, Китай, Сингапур и Тайланд. И не само грее, но е патентовано като търговска марка от японската корпорация "Мейджи Холдингс".

Мeiji BULGARIA Yoghurt стъпва на азиатския пазар още през 70-те години на миналия век, когато е подписан първият лицензионен договор за производство на българско кисело мляко. С годините благодарение на усилията на компанията България става известна като родината на киселото мляко и на уникалната бактерия Лактобацилус булгарикус. Сега тези усилия се отплащат чрез маркетинговия модел – дори при бегло вглеждане в етикетите на киселото мляко на пазарите в Япония и в Китай се забелязва, че с най-големи букви е изписано името на страната.

"След като отворихме първия си магазин за кисело мляко в Япония през 1971 година, ние получихме права върху името "България" - родното място на киселото мляко, и започнахме да произвеждаме Meiji Bulgaria Yoghurt през 1973 година. В продължение на повече от 40 години този уникален продукт се радва на много и лоялни последователи”, отбелязва самата корпорация на сайта си. Оттам става ясно още, че освен на пазара на Япония от 2013 г. компанията предлага същото българско кисело мляко на пазара на Тайланд, а от 2014-а и в Китай и Сингапур.

"С японската компания "Мейджи" имаме сключен лицензионен договор за Япония, Китай и Тайланд, с който ние им предоставяме стартерни култури и ноу-хау за производство на българско кисело мляко", посочиха пред "Икономист" от държавния производител "Ел Би Булгарикум". Японската корпорация обаче не крие, че именно марката "България" е направила продуктите й бестселър.

"Всяка сутрин повече от половината японски домакинства закусват с българско кисело мляко", обяви президентът на компанията Кадзуо Кавамура на среща с българския министър на икономиката Божидар Лукарски на 8 април 2015 г. Именно тогава той добави, че в Япония продуктът българско кисело мляко на "Мейджи България" е по-известен бранд от тези на „Кока-Кола" или "Данон", а 57,5% от японците асоциират България с киселото мляко.

Драгомир Николов/Икономист

Целият материал прочетете в новия брой на сп. Икономист, който е на пазара от петък (12.08).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини