Три българки в основна схема - рядко явление



11-07-2016 18:36 | Любомир Тодоров

Три тенисистки от една държава играят в основна схема на турнир от календара на WTA. Това не е новина, ако те са от Съединените щати, Русия, Франция, Италия, Испания, Германия.... Но ако са българки, вече е събитие.

Сесил Каратанчева, Изабелла Шиникова и Елица Костова намериха място след 32-те състезателки в Букурещ. Малко не достигна на Виктория Томова също да влезе в схемата и да има българско каре дами.

Трябва да се поровим доста назад в историята, за да намерим последния път, когато три тенисистки, представящи България, влизат в схема. Казвам го с уговорката, че по времето на трите сестри Мануела, Катерина и Магдалена Малееви това беше ежедневие.

За последно през 2000 година на Откритото първенство на Съединените щати май сме имали трио. Тогава участват Магдалена Малеева, Павлина Стоянова и Любомира Бачева.

Близо до подобно постижение България беше и на Уимбълдън и US Open през 2005 година. Тогава Маги и Сесил Каратанчева бяха в схемата по ранкинг, а изгряващата Цветана Пиронкова оставаше на крачка от финал в квалификациите на турнирите от Големия шлем.

Радостно е, че днес трите участнички в квалификациите в Букурещ Шиникова, Костова и Томова записаха и рекорди в световната ранглиста. Доброто им представяне в румънската столица ще ги изкачи още по-високо в класацията на 18 юли.

След българския финал в Будапеща миналата събота и трите тенисистки в схемата тази седмица би трябвало да се превърне в традиция масовото участие на наши момичета на такива турнири от висока категория. Защото така се върви нагоре, нарастват и амбициите, така започват да те разпознават и уважават, така се създават и последователи, които имат пред очите си примера на победителките. Така е добре и за първата ни ракета, върху която не се съсредоточават всички очаквания и медийно внимание, защото има поддръжка.

А от това печели като цяло и българският тенис, простичко, но ефикасно, без много административни напрягания и програми.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини