Вдъхновяващо! Девойка плени феновете въпреки генетичната си болест



08-07-2016 08:00 | Tennis24.bg

Франческа Джоунс. Запомнете това име.

Когато става дума за превъзмогване на различността, 15-годишната Франческа е пример. Представянето й в турнира за девойки може би не е най-доброто, но определено е най-вдъхновяващото в тазгодишното издание на турнира. Причината е, че англичанката е родена с генетично заболяване – Ектродактилна Ектодермална Дисплазия (ЕЕД). Това е рядка болест, която води до аномалии при развитието на крайниците.

Макар че отпадна във втори кръг при момичетата Джоунс, която има само по три пръста и един палец на ръцете и седем пръста на краката, показа мотивация, на които могат да завидят всички. Франческа признава, че неин идол е Серина и мечтае да стане номер 1 в света.

Британката не скри разочарованието си от отпадането си с 6:4, 5:7, 1:6 от петата в схемата Кайла Дей, но не направи и опит да се скрие зад недъга си.

Със сигурност заболяването й влияе върху контрола й върху ракетата и топката и баланса й върху корта. Но всичко това тя превъзмогва с невероятно силна воля. Още, когато е на 9, тя заедно със семейството си се мести в Барселона, за да тренира в тенис академия там. В каталунската столица живее в последните 6 години и половина.

ЕЕД има тежка цена. Франческа се подлага на безброй операции. Оказва се, че се нуждае от серия от три операции на китката само за последните 12 месеца, след като една от костите започва да прокъсва сухожилие.
За всеки това ще е причина да се откаже от професионалните си въжделения. Джоунс обаче вижда нещата по различен начин. Тя настоява, че това е предизвикателство, което повишава психологическата й сила, да устои и да остане на корта при каквито и да било обстоятелства.

„Моят синдром е нещо, което наистина ми помогна да се превърна в личността, която съм днес. До някаква степен съм щастлива, че го имам, защото ме направи това, което съм. Надявам се това да ми помогне да имам успешно бъдеще. Без това нямаше да започна да играя тенис състезателно, нямаше да имам същата мотивация да правя това, което искам да правя в бъдеще. С преживяното от мен имам голямо предимство психически, което обаче прави загуби като тази от Кайла много дразнещи. Нямам проблем да говоря за болестта си. В крайна сметка тя е нещо, с което се гордея. Не е нещо негативно. Всеки, който има някакъв синдром, трябва да опитат да направят най-доброто, на което са способни. Чувала съм много хора да ме критикуват, да говорят лоши неща за мен. Но това ме мотивира още повече. Трябва да използваш това като предимство. Всички могат да видят къде съм сега и да се надяваме, къде ще бъда в бъдеще, защото се развивам“, каза за „Дейли Телеграф“ Джоунс. Тя играе и в турнира на двойки с Али Колинс. След това ще се върне в Барселона и ще продължи да тренира с надеждата догодина да спечели Уимбълдън за девойки.

„Искам да съм най-добрата в света. Искам хората да знаят, че могат да направят всичко. Всичко е във волята, всичко е в психологията. Винаги съм искала да бъда най-добрата. Титла на Уимбълдън е огромен приоритет“, завършва Франческа.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини