Багдатис вече не е дебел, иска титла от "Големия Шлем"



23-12-2010 18:23 | Николай Драгиев

През 2011 година феновете на тениса ще видят един нов, по-добър, по-мотивиран и най-важното по-малко дебел Маркос Багдатис. Поне такива обещания дава кипърският състезател преди началото на новия сезон. В подготовката си Багдатис е наблегнал изключително на физическата си форма, която винаги е била най-слабото звено в неговата игра.

В края на тази година Багдатис контузи рамото си и така се прости с шансовете да играе в Базел и Париж, а направо се концентрира върху следващата кампания.

След серия фитнес тестове той заедно с треньорския си щаб, е обсъдил своите хранителни режими, нуждата от подобряване на скоростта си на корта и разбира се теглото си. Още с началото на своята подготовка Багдатис се е подлагал на сериозни натоварвания чрез плуване, тичане, стречинг, планински преходи с колело, както и упражнения за превенция от контузии.

Няколко седмици след изтощителните натоварвания, Багдатис вече чувства промяната. "Сега съм по-силен на корта, по-бърз и малко по малко чувствам ефекта от всичко това. Мисля че направих промени във всички аспекти," обясни той.

Фитнес треньорът му Андрес Николау потвърждава това с цифри: "Преди той тичаше 10 метра за 1,7 секунди, а сега го прави за 1,6. На лежанката вдигаше със затруднения 100 кг, а сега се справя със 130, което е добър прогрес".

Николау признава, че е променил тотално и хранителните навици на лакомия Маркос. "Променихме радикално диетите на Маркос. Сега той яде много месо, но на малки порции. Пие много вода и избягва всякакви мазнини. Телешко или агнешко също не са препоръчителни. Вече не яде пица и хамбургери или пържено. Най-вече порциите му са сериозно регулирани."

Николау не пропуска да се похвали и с други постижения. "Когато започнахме, Маркос тежеше 86 кг и имаше 14,8% телесни мазнини. Сега той е 82 кг и 10% телесни мазнини. Целта е да намалим още този процент и да повишим мускулната му маса. Така той ще бъде по-бърз и по-силен на корта."

През 2010 година невероятна подобна трансформация претърпя Марди Фиш, който след подобна "пълна промяна" изигра най-добрия сезон в кариерата си. Маркос дори е по-амбициозен, като се закани да атакува титла от "Големия шлем" до края на кариерата си.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини