Седмица на изненади



04-07-2016 12:01 | Станко Димов

Дъжд и изненади. Така мога най-добре да опиша първата седмица на Уимбълдън 2016. Дъждовното време промени значително плановете на организаторите и се стигна до там, че за едва 4-и път в историята на турнира да се играе тенис и в първата неделя (бел.ред. middle Sunday). Последният подобен случай датираше от 2004-а година. Турнирът със сигурност ще има нов шампион при мъжете, след като действащият такъв Новак Джокович вече стегна куфарите и може да мисли за плаж. Българско участие, нови фаворити, на всичко това съм акцентирал в следващите редове.

Изненадите

Новак Джокович и Гарбине Мугуруса. Шампионите от „Ролан Гарос” напуснаха безславно английската столица, победени съответно от Сам Куери (САЩ, №41) и Яна Чепелова (Чехия, №124). И макар разликата в ранкинга между испанката и чехкинята да е стряскащо голяма, за мен тази загуба бе в пъти по-очаквана от тази на Джокович. Гарбине е само на 22 години, преди няколко седмици вдигна първата си титла от Шлема и със сигурност огромното медийно внимание и повишилите се очаквания са повлияли на подготовката и психиката й. Самата тя призна след отпадането, че не е пристигнала в Лондон достатъчно концентрирана и свежа.

Загубата на Джокович обаче е друга бира. През последните две години сърбинът правеше всичко възможно да ни убеди, че има свхръхчовешки качества, когато е на корта. С изключение на „Ролан Гарос” 2015, където Стан Вавринка изигра мача на живота си, Ноле спечели всички Мейджър турнири, плюс почти всички от „Мастърс 1000” сериите. Сърбинът разруши до основи легендата за Голямата четворка и се изстреля на върха сам, с огромна преднина пред всички останали.

В Лондон обаче Джокович показа, че все пак е човек. Още в петък вечер, когато изоставаше с 0:2 сета от Сам Куери беше загатнато, че нещо ще се случи. И то се случи ден по-късно при доиграването. След отпадането Джокович призна за физическа и психическа умора, но и джентълменски отдаде заслуженото на по-добрия от него на корта в този ден Куери. Джокович напусна турнира като голям шампион, макар и победен още в началото.

Българите

Григор Димитров записа първа победа от края на април насам (бел.ав. 30.04, Иво Карлович, Истанбул). Успехът над квалификанта Бьорн Фратанджело беше дублиран и с победа над традиционно неудобния за Григор французин Жил Симон. Българинът имаше добри предпоставки да преодолее и трети кръг, но там беше спрян от Стийв Джонсън, при това заслужено. Голямата новина около Григор в Лондон бе раздялата му с треньора Франко Давин. „Нещата просто не се получиха”, призна българинът, който започна турнира в серия от 6 последователни загуби. Да, определено нещата не се получаваха...

Цветана Пиронкова изтегли късата клечка и още в първи кръг трябваше да играе със състезателка от Топ 10 – Белинда Бенчич. Съдбата срещна двете за втора поредна година на старта на Уимбълдън, а за жалост Цвети отново загуби от младата швейцарка. По ирония на същата тази съдб,а Бенчич се отказа заради здравословни проблеми още в следващия си двубой. Шанс и малшанс.

Очакванията

Отпадането на Новак Джокович оказа своето влияние и на любителите на залозите. От събота насам фаворит №1 за трофея в Лондон е Анди Мъри (коефициент 2.00). Шампионът от 2013 игра финал на първите два Мейджър турнира през сезона, като и в двата случая загуби от Джокович.

Отпадането на Ноле обаче отвори широко вратата към втора титла от „Ол Ингланд Клъб” за Мъри. 7-кратният шампион Роджър Федерер е втори избор на букмейкърите (4.333), следван от Милош Раонич (8.50), Ник Кириос (17.00), Томаш Бердих (17.00) и др.

При дамите Серина Уилямс остава убедителен фаворит (2.25), следвана от Мадисън Кийс (8.00) и Ангелик Кербер (10.00).

Ще познаят ли букмейкърите и кои ще бъдат наречени Световен шампион по тенис ще разберем в края на седмицата.

(бел.ред. коефициентите са на Sportingbet.com).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини