Олимпийският тенис: Швейцарска сензация през 1992 г.



27-06-2016 08:14 | Любомир Тодоров

На Олимпийските игри в Барселона през 1992 година златните медали в тениса отиват при изненадващи адресати. България записва най-масовото си участие с общо четири представителки, родени в София.

При мъжете участваха състезателите от Топ 5 на световната ранглиста – Джим Къриър, Стефан Едберг, Борис Бекер, Горан Иванишевич и Пийт Сампрас. Това направи турнира много по-силен от този в Сеул преди 4 години.

Но титлата отиде при един двуметров играч, който беше под №44 в класацията. Това беше Марк Росе от Швейцария. В третия кръг той отстрани водача в ранглистата Джим Къриър, а на полуфинала се справи с партньора си на двойки Горан Иванишевич.

За титлата Росе надделя на червения корт на Олимпийския комплекс над испанеца Жорди Аресе със 7:6(2), 6:4, 3:6, 4:6, 8:6.

Германските звезди Борис Бекер и Михаел Щих триумфираха при дуетите. Иванишевич спечели втори бронз за Хърватия, след този на сингъл, на двойки заедно с Горан Пърпич.

При жените очакванията бяха за успех на домакините. Но Аранча Санчес-Викарио загуби на полуфинала от американката Дженифър Каприати, въпреки подкрепата от трибуните, където беше и кралското семейство.

На финала Каприати детронира олимпийската шампионка от Сеул Щефи Граф от Германия след обрат с 3:6, 5:3, 6:4, за да запише една от най-значимите си победи.

Каприати
При двойките американките Джиджи Фернандес и Мери-Джо Фернандес победиха на финала Кончита Мартинес и Аранча Санчес.

Българското участие ще се запомни с дебюта на Магдалена Малеева, която после щеше да играе на още две Олимпиади. Маги спечели срещу швейцарката Еманюел Зардо 6:2, 6:4. После преодоля японката Кимико Дате (да, същата, която все още играе) с 6:2, 6:4, преди да отстъпи в трети кръг от Щефи Граф с 3:6, 4:6.

Катерина Малеева победи Лариса Савченко 7:6, 6:2, но след това загуби от Евгения Манюкова (ОНД) с 6:7, 6:4, 0:6.

Дебют на Олимпийски игри направи и Елена Пампулова. Софиянката отстъпи на Мана Ендо от Япония с 6:7, 6:7.

Бронзовата медалистка от Сеул Мануела Малеева вече представя Швейцария и стигна до четвъртфинал.


Очаквайте следващата седмица: Атланта 1996

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини