Мнението на журналистите: Петьо Борисов



22-06-2016 19:28 | Станко Димов

В навечерието на Уимбълдън от Tennis24.bg се свързахме с някои от най-опитните и доказани български журналисти, отразяващи любимата игра. Попитахме ги за техните очаквания за турнира, както и ги помолихме да се представят с няколко думи. Днес ще Ви предложим мнението на Петьо Борисов, когото познавате от ексклузивните интервюта по БНТ HD, а от скоро и от компетентния коментар на тенис срещи по F+.

Казвам се Петьо Борисов. Тенисът е моят живот. Буквално. От 7 годишен започнах да тренирам и първият ми официален мач дори беше с настоящия капитан на тима ни за Купа Дейвис, Тодор Енев. През целия си живот играя и съответно гледам любимия си спорт. В момента имам късмета да превърна страстта си и в професия, тъй като спортната журналистика ми позволява да бъда близо до играта и да следя абсолютно всичко, което се случва в света на тениса.

- Кои ще играят на финала при мъжете?
Логичният отговор са „обичайните заподозрени“ Новак Джокович и Анди Мъри. Няма да е чак толкова неочаквано ако двамата се изправят един срещу друг във всички финали на турнирите от Големия шлем през тази година.

- А кои ще спорят за титлата при жените?
Не съм сигурен дали има специалист в света, който с категоричност да прогнозира финалистките при дамите. Нормално е Серина Уилямс да бъде едната от тях. Проблемът за световната номер 1 обаче е в това, че нейните съпернички вече не се страхуват от нея. Загубите в последните три турнира от Големия шлем показаха, че тя не е неуязвима, както беше в миналото. Повечето й мачове се прекалено нервни и трудни. Все пак на трева тя си остава големият фаворит за титлата. Коя ще бъде другата финалистка не мога да прогнозирам. При дамите е особено важно как ще бъдат разпределени тенисистките. Като финалистка от миналата година и шампионка от тазгодишния Ролан Гарос смятам, че Мугуруса е сред основните кандидатки за място в спора за титлата.

- Как ще се представят българите в Лондон?
В различните краища на емоционалния спектър се намират най-добрите ни тенисисти Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Григор продължава пропадането си и към момента не се виждат позитивни сигнали, че достатъчно бързо ще съумее да възстанови самочувствието си и да намери отново верния път. Въпреки това при малко по-добър жребий и 1-2 победи на старта всичко може да се промени. Именно по този начин Цвети Пиронкова постави началото на възхода си през 2016. Преди началото на Ролан Гарос очакванията към нейното представяне не бяха големи, но с развитието на турнира тя намери ритъма си, а когато това стане пловдивчанката е способна да победи всеки съперник. Особено на трева. Любимото й състезание със сигурност ще я вдъхнови за добри резултати.

- Кой/коя ще бъдат големите открития?
С оглед на представянето си от началото на годината и по-специално на тревния сезон, няма как погледите да не бъдат насочени към най-ярките млади таланти Доминик Тийм и Александър Зверев. Австриецът най-сетне спря серията си от поредни участия всяка седмица и ще отдели няколко дни, за да възстанови силите си. Със своята игра той със сигурност е сред фаворитите за достигане на финалните кръгове. Аз лично възлагам големи очаквания на Милош Раонич. Той и Тийм са най-впечатляващите тенисисти за мен от началото на 2016. Огромен прогрес се забелязва при канадеца, който с играта си на турнира в Куинс доказа, че може да създаде огромни главоболия на абсолютно всеки съперник.

Независимо в каква форма се намира преди Уимбълдън Петра Квитова никога не бива да бъде отписвана, когато стъпи на кортовете в „Ол Инглънд клъб“. В началото на тревния сезон изпъкна играта на Коко Вандевеге, която триумфира с титлата в Ийстбърн. Мадисън Кийс е най-новият член на топ 10 в женският тенис и в Бирмингам тя заслужи шампионския трофей с великолепен тенис и силна психика. И все пак при дамите всеки мач е различен, така че категорични прогнози не бива да се правят.

- Кой/коя ще бъде голямото разочарование?
Зависи какви реално са очакванията. Топ фаворитите са ясни – Джокович и Мъри. Така че ако те не успеят да стигнат финала ще бъде голямо разочарование. Ако изхождаме от позицията, че Роджър Федерер би трябвало също да е в спора за титлата, то смятам, че той няма да успее да издържи до последните кръгове.

При дамите бих рискувал и бих заложил, че Серина Уилямс ще продължи отдалечаването от мечтата да изравни Щефи Граф по титли от Големия шлем. Прогнозирам че проблемите на американката ще се задълбочат.

Очаквайте в следващите дни мнението на Николай Драгиев („Евроспорт”), Диляна Соколова (F+), Боян Чулков („Спортал”), Явор Геронтиев („24 часа”), Инес Павлова („Дарик”), Любомир Тодоров (Tennis24.bg) и др.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини