Доминик Тийм – най-трудолюбивият играч в тениса



19-06-2016 15:06 | Tennis24.bg

В средата на 2016 г. Доминик Тийм се циментира в тенис анализите като най-ярката изгряваща звезда в мъжкия тенис. На 22 години той показа едно от най-трудните за постигане качества на младите – съчетание на качество и количество – т.е. постоянство.

След като стигна до полуфиналите на „Ролан Гарос“ австриецът стигна до рекордното 7-мо място в световната ранглиста. Той записа няколко забележителни победи, сред които успех над Рафаел Надал на клей в Буенос Айрес през февруари, и над Роджър Федерер на трева миналата седмица в Щутгарт, Германия.

Но покрай бляскавите си резултати, Тийм работи много и натрупа много мачове на по-малки турнири, като записа повече участия от всеки друг в Топ 50. Повечето топ тенисисти предпочитат да почиват между големите турнири. Не и Тийм. Той участва и спечели титлите в четири малки турнири, като записа успехи и на трите настилки и в момента е трети в класацията по спечелени победи и процент победи в Тура.

Успехът му с 6:4, 6:1 над Теймураз Габашвили в Хале беше 57-мият му мач тази година и той вече имаше 10 игри повече от номер 1 в световната ранглистата и втори в тази класация Новак Джокович.

„Ако постоянно експериментираш и пробваш нови неща, няма как да се умориш. Тази година имам усещането, че всяка седмица ставам по-добър, че се развивам. Това ме прави щастлив“, каза Доминик.

Не кой да е, а Роджър Федерер, който записа две поредни загуби от Тийм тази година, похвали младия австриец за постоянството и издръжливостта му. „Мисля, че всички млади момчета трябва да могат това. Трябва да го отработиш, да свикнеш с постоянната игра. След това всичко става по-лесно. Говорих с него за графика му. Той определено знае какво прави. Мисля, че е невероятно да видиш как се справя, но мисля, че определено има самочувствие сега“, казва бившият номер 1.

Всъщност трудовата етика е възпитавана у Тийм още от най-ранна детска възраст от треньора му Гюнтер Брешник, с когото тренирал допълнително в тенис център близо до Виена в уикендите. Това показва постоянните усилия, които Тийм полага и му печели суперлативи, а освен това показва, че не разчита само на таланта си.

„Знам, че е необходимо, а и честно казано – не знам как по друг начин може да се работи. Гюнтер го прави за мен от малък и това е неговият план – да свикна, защото Турът е много труден. Трябва много да дадеш. Той ме подготви за всичко това още в самото начало. Сега дори не знам да има друг начин. Здравите тренировки са най-нормалното нещо за мен“, казва австриецът.

Въпреки че Брешник е част от успеха му, той не може да пътува постоянно с възпитаника си. Вместо това в бокса на Тийм го заменя в 12 седмици в годината шведът Джоаким Нистрьом, който преди това е работил за австрийската тенис федерация. „Той играе добре и иска да играе. Отиде в Щутгарт, но разбира се, не очакваше да спечели, нито пък да победи Федерер. Искаше да свикне с тревната настилка, за да добие повече опит за Уимбълдън. Самочувствието, което събра от „Ролан Гарос“ му помогна да спечели този турнир. Той е много здрав и физически подготвен. Никога не се оплаква, че е уморен и мисля, че обича да играе мачове. А и защо не?“, казва Нистрьом. Според специалиста слабите му резултати на трева от предишни години са занижили очакванията и напрежението в представянето му в Щутгарт. Изненадващо обаче се оказа, че води на седемкратния шампион от Уимбълдън с 4:3 в третия сет на полуфиналите и трябва да чака да възстановят играта заради поредното прекъсване заради дъжд.

„Той ме погледна и каза: „Джоаким, не би трябвало да съм под напрежение. Водя с 4:3 срещу най-добрият тенисист на трева в историята. Трябват ми два добри сервис гейма, за да спечеля. Чувствам напрежение!“, казва още шведът.

Напрежението върху плещите му ще продължи да нараства с неговия възход, още повече че е сред малцината потенциални спортни звезди на неговата възраст. Джокович и Анди Мъри са по на почти 30, Надал и Федерер вече подминаха зенита на спортната си форма, а нито един млад играч не успя да се настани трайно сред тях на върха. Тийм дава най-много значи, че е с крачка пред тенисистите, които са в средата на20-те си години. „Те имаха нещастието да играят по време на възхода на Джокович и на пика в кариерите на Федерер, Надал и Мъри. Тези момчета са толкова добри“, разсъждава Доминик.

Тийм вижда възможностите на това, че предишното поколение звезди вече започва да застарява. Целта му обаче е да подобри играта си до такава степен, че да може да се съревновава с най-добрите, докато са още на най-високо ниво.

„Със сигурност Джокович и Мъри, а и другите двама, ще играят на високо ниво още няколко години. Целта на младите играчи като мен е да можем да се състезаваме с тях. Те са най-добрите, затова трябва да работим здраво и да сме им конкурентноспособни докато са в пика си. Щастлив съм с тази ситуация, но никога не можещ да почиваш. Винаги трябва да продължаваш да работиш, защото всички го правят. Ако спреш, всички ще те задминат. Много съм доволен от начина, по който се развиват нещата, но едновременно с това опитвам да правя всичко по-добре и по-добре“, завършва Тийм.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини