А сега накъде, Новак?



12-06-2016 00:17 | Tennis24.bg

В последните дни една от най-дискутираните теми от тенис анализаторите в цял свят е какъв е пътят пред Новак Джокович след спечелването на единствената титла от Големия шлем, която му липсваше до сега – тази от „Ролан Гарос“. Ето какво написа по този въпрос авторитетният „Ню Йорк Таймс“:

Около ден преди началото на Ролан Гарос и дъжда, Новак Джокович се снима в серия кратки забавни реклами с Густаво Кюртен, гениалния бразилец, трикратен шампион от Откритото първенство на Франция.

В един от клиповете Джокович, който до този момент не беше печелил турнира, пита Гуга за тайната на „Ролан Гарос“. Силата, казва Куертен и двамата сядат в тяхната кола, рекламирана от Джокович. Ноле – с къдрава перука, почти като клоун.

Две седмици по-късно Джокович застана на почетното място на платформата с Купата на Мускетарите високо над главата, шампион на Франция. Това беше първата му титла от „Ролан Гарос“ и записа последователен триумф и в четирите турнира от Големия шлем, като така затвърди неоспоримата си хегемония в световния тенис. Това беше и 12-тата му титла общо от Голямата четворка, с което се изравни с австралиеца Рой Емерсън. Вероятно по-забележително от това е, че вече е само на 5 титли от постижението на Роджър Федерер от 17.

Кюртен бе на трибуните и изгледа успеха на Джокович в неделя. Малко по-късно той сподели, че Джокович е разкрил тайната на „Ролан Гарос“ и ако продължи да доминира на трева и твърда настилка, рекордът на Федерер е застрашен. Според бразилеца способностите на Джокович в тениса са невъзможни и недостижими. „Това, което той прави ежедневно, е да подобрява всички рекорди. Той дори настига Роджър. Вероятно след година-две ще го видим да има толкова титли от шлема, колкото има и швейцарецът“, каза Гуга.

Не беше отдавна лятото на 2009 г., когато Федерер спечели 16-ия си трофей от Големия шлем, на Уимбълдън, когато малцина допуснаха, че някой въобще някога ще може да го стигне. Може и да не стане, но Джокович остава абсолютният фаворит за тези увеличаващи се на брой наблюдатели, които вече вярват, че това може да се случи и Джокерът ще може да вдигне победоносно ръце в следващите пет-шест турнира от Големия шлем.

„Всеки път, в който тръгнете да се питате, кой ще спечели турнира, отговорът е – Той“, каза Куертен.

Джокович е едва на 29, на върха на таланта, желанието и физическата си сила. Федерер ще стане на 35 през август. Рафаел Надал е на 30, но е постоянно контузен. Анди Мъри, който падна категорично от Джокович във финала на „Ролан Гарос“, има огромни проблеми в мачовете помежду им. Сърбинът води с 24-10, като е спечелил 13 от последните им 15 срещи.

Следващото поколение предлага играчи като Ник Кириос – на 21 години, Доминик Тийм – на 22, Александър Зверев, на 19. Но всички те са на по няколко години поне от големите титли. Показателна за това е победата на Ноле над Тийм в полуфинала в Париж.

Това оставя Джокович сам на неговия трон.

Следващата много значима цел в кариерата му може да е нещо, което дори Федерер не е постигал – календарен Шлем. Последният, който го е правил, е Род Лейвър през 1969 г. Същевременно никой след Джим Къриър през 1992 г. не е печелил поне две титли от шлема, една от които да е тази от „Ролан Гарос“. Джокович вече има две титли тази година, след като победи Анди Мъри и във финала на Откритото първенство на Австралия.

„Много съм горд и много съм развълнуван, очевидно. Но ми е трудно да реагирам на това, което се е случило в миналото и на това, което ще се случи занапред. Просто се радвам на тази купа“, каза след триумфа си Ноле.

Серина Уилямс е най-пресният пример за това, колко трудно е да се представяш според очакванията под напрежението на преследването на Голям шлем. Тя все още доминира в женския тенис, но ореолът й на непобедима се срина в последните три големи първенства. Две от загубите може да се сметнат случайни – Роберта Винчи спря Уилямс на Откритото първенство на САЩ миналия септември на две победи от календарен Шлем. През януари на Откритото първенство на Австралия тя загуби финала от Ангелик Кербер – добра тенисистка, номер 4 в световната ранглиста, която обаче никой не слагаше в сметките за шампионка от Голямата четворка. Това, което доведе до съмнения у някои дали не предстои смяна на върха в женския тенис, обаче бе успехът на финала в Париж на младата талантлива и уверена испанка Гарбин Мугуруса. Тя вече е смятана за потенциалната бъдеща номер 1. Но ако трябва да бъдем докрай честни, Уилямс се оплака от лека контузия още по време на четвъртфиналите и продължи да страда от болежката до края. Изглеждаше по-добре във финала, но Мугуруса бе тази, която контролираше случващото се на корта.

След като гледа мача, 12-кратната шампионка от Големия шлем Били Джийн Кинг каза, че това е смяна на караула. На 72, Кинг вече е виждала много такива. Мугурса пък изглежда не се съобразява с нищо. „През цялата седмица се опитвах да съм по-малко емоционална, да вярвам повече. Тук съм, защото го заслужавам. Спечелих си тази титла“, каза тя.

През септември Серина ще навърши 35, но все още има полезрението си рекорди. Има нужда от само една титла от Шлема, за да достигне рекорда на Щефи Граф от 22, но това се оказва повече от трудно. Последния път, когато Уилямс отпадна на три поредни турнира от Голямата четворка беше преди две години, но след това се съвзе и записа четири поредни триумфа. Но тогава тя бе на 33, а Мугуруса днес е на 22 и най-вероятно ще продължи да подобрява играта си.

Както и Джокович, всъщност. „Той е способен да стане дори още по-добър с всяка изминала година. Това е плашещо. Много плашещо, защото той вече играе по-добре от Роджър и Рафа и продължава да се развива. Мъри е единственият, който може да го предизвика. Но му е много трудно срещу него“, твърди Кюртен.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини