Историческа победа на Роджър Федерер



10-06-2016 16:37 | Любомир Тодоров

Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер се класира на полуфинала на турнира на трева в Щутгарт.

Водачът в схемата спаси 3 сетбола и се наложи над тръгналия от квалификациите германец Флориан Майер със 7:6(2), 7:6(1) и така записа победа №1072 в кариерата си. С успеха днес Роджър излезе еднолично на второ място във вечната класация, като изпревари Иван Лендъл, който е с 1071 успеха. Водач е Джими Конърс с 1256.

Още в първия гейм Майер стигна до точка за пробив, но швейцарецът я отрази. В 12-ия пък Федерер получи сетбол, но не успя да го реализира след удар с рамката на ракетата. В логичния тайбрек бащата на четири деца бързо натрупа преднина и смяната на половините дойде при 5:1 точки. При 6:2 Роджър стигна до нови сетболи и реализира още първия със седмия си ас. Частта продължи 40 минути.

Игралият финал на последния чалънджър у нас (през 2009-а в София) германец проби първи в мача за 2:0 гейма, след като поведе с 40:15 и дочака грешка на съперника, чиято топка от бекхенд спря в мрежата. Отговорът на Маестрото не закъсня и той върна пробива при третата си възможност. В петия гейм Федерер отново имаше брейкбол, но Майер го неутрализира и отново поведе с 3:2. В 12-ия гейм 32-годишният Флориан получи два сетбола, но швейцарецът ги отрази с прецизни сервиси. Роджър направи обаче двойна грешка и даде респективно трети сетбол, който спаси пак с добър начален удар.

В тайбрека имаше само един тенисист на корта. Швейцарският часовник поведе с 6:0 точки и взе втория мачбол. Той завърши с 15 аса и 3 двойни грешки.

На полуфинала Федерер ще срещне №3 в схемата Доминик Тийм. Австриецът трудно се наложи над Михаил Южни от Русия след обрат с 3:6, 6:4, 7:5. В заключителната част Тийм спаси точка за пробив в 11-ия гейм и веднага след това сам направи брейк, с който да спечели мача.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини