Катерина Генова: Работим тенисът да стане най-масовият спорт у нас



10-06-2016 14:22 | Tennis24.bg

Катерина Генова е генерален секретар на Българската федерация по тенис от 2013 г. насам. Постъпва на работа в БФТ преди пет години по покана на президента Стефан Цветков. Първоначално започва на позиция „Координатор проекти”, като целта е чрез различни програми да се подпомага финансирането на дейностите на федерацията. Завършила е бакалавърска степен „Европеистика” в Софийски университет „Св. Климент Охридски” и магистратура „Управление на европейски проекти”.

- Г-жо Генова, защо избрахте работата в БФТ?

Тенисът е в моето сърце. Мнозина знаят, че аз съм наследничка на едно от големите имена в българския тенис Любен Генов.Определено ми допада да се занимавам с проектна дейност, която е приложима в различни сфери на живота - поставя се цел, изграждаш начин за нейното постигане и следиш резултатите. Приложих знанията си в спорта и съчетах това, което нося като наследство от моя баща, за да бъда полезна.

- Вие сте генерален секретар на БФТ. Всички знаят, че това е оперативният човек в една спортна структура. Коя е най-важната задача пред тениса в България?

Вероятно би прозвучало доста шаблонно, но работата в екип за развитие на спорта ни както за масовост, така и за високи спортни постижения. От една страна работим за това спортът ни да избяга от сянката на елитарността и да бъде достъпен за всички, както сме озаглавили и една от програмите ни „Тенисът – спорт за всички”. От друга страна работим за създаването на условия за реализация на нашите талантливи състезатели от различните възрастови групи – чрезбогат държавен календар с национални и международни прояви, с точки, валидни за международната ранглиста, чрез стипендии за пътувания за участия в международни тенис формати, съдействие за престои в тенис академии, подготовка в страната и чужбина чрез лагери и редица други наши дейности и програми.

- Каква е стратегията на федерацията и какви са целите, които сте си поставили вие като ръководство?


Стратегията на федерацията се състои в това всяка година да администрира и развива успешно българския тенис. Той се постига чрез редица стъпки като създаването на богат държавен и регионален спортен календар, намирането на източници, средства и подкрепа за обезпечаване подготовката и развитието на национални състезатели и таланти от всички възрастови групи, инициирането на програми, които да помагат за развитието на тенис на всички нива и неговото налагане като спорт. Програмите, чрез които постигаме това са “Тенис 10”, „Тенисът – спорт за всички”, тенис за хора с увреждания, тенис за ветерани и аматьори, плажен тенис . Междувременно се влага и ресурс в развитието на треньорските кадри посредством програма „Треньорско обучение”. Постигането на целите ни се основава на разписани и приети правила за работа, които се следват, както и на утвърдени в тениса норми и порядки. Като ръководство си поставяме за цел да сме иновативни, креативни, но едновременно с това да използваме опита от досега постигнатото.

- В някои спортове твърдят, че работата с младите е приоритет, но в много случаи това служи за оправдание на получените средства от различни институции. Какви са реалните резултати от работата на БФТ с подрастващите?

При нас резултатите са реални и могат да бъдат очертани в дейности и цифри. Програма „Тенис 10” – за деца до 10 г. е най-бързо прогресиращата програма за деца, с нас 100 турнира годишно през 2013 г./2014 г. Създаване и провеждане на регионални отборни първенства до 10 г. и Държавно отборно първенство от 3 години насам. Програмата „Тенисът – спорт за всички”, която стартира за първи път през 2015 г. с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, показа ясни резултати. Като основна цел програмата има включването на деца от 6 до 12-годишна възраст в спорта и запознаването им с тенис чрез начална спортна подготовка. От първоначално заложени 600 деца, обучение през програмата преминаха 840 деца. Разбира се това нямаше как да се случи, ако не бе партньорството ни с 30-те клуба, членове на БФТ, които се включиха в програмата. Но това показва желанието на децата да се запознаят със спорта. Разбира се нашата цел би била изпълнена, ако макар и половината от тези деца се задържат в спорта.

- Има ли достатъчно подготвени треньори, които да работят с младите ни таланти?

В страната ни има подготвени треньори, но имаме нужда от още и именно за това последните две години екипът ни работи усилено по програма „Треньорско обучение”.

- Колко клуба в България развиват тенис?

Българска федерация по тенис доскоро имаше 138 клуба членове / в т.ч. редовни членове и членове под условие/. Поради неизпълнението на разпоредбите на Устава на БФТ, отпаднаха редица клубове, които не развиват спорта. Към момента техният брой е 110 клуба. Оценяването на дейността на клубовете и тяхната годишна категоризация се осъществява на база категоризационната карта на всеки клуб. Реално погледнато и на база резултатите, активните ни клубове са не повече от 90. Разбира се тук трябва да се внесе уточнение, тъй като развитие на тенис е всеобхватно понятие - може да се тълкува развитие на масовост или на високи спортни постижения, или и на двете. В най-многочислените ни държавни лични първенства във възрастите 12 и 14 г., средно на база резултати от миналата година, вземат участие около 60 клуба.

- БФТ осъществява ли контрол върху клубовете?

Няма ресурс, чрез който да се проследи дейността на всички клубове. БФТ осъществява контрол върху дейността им доколкото те са наши членове – имат ангажимент за заплащане на ежегоден членски внос, част от тях са домакини на прояви на нашия държавен и регионален календар и участват по програми на БФТ. В Устава на БФТ са заложени рестрикции за клубове, които не плащат членски внос или които повече от две години седят в най-ниската категория на клубовете „наблюдатели”. Именно през тази година с цел отсяването на работещите клубове, поради неизпълнение на разпоредбите на Устава, редица клубове отпаднаха като членове на БФТ.

- Вероятно не ви изненадва въпросът – кога ще видим новите Григор Димитров и Цвети Пиронкова?

Имаме прекрасно младо поколение във възрастите 10, 12, 14, 16 г., но за да станеш като топ имената в тениса в момента не трябват само умения и техника, трябва постоянство, воля, добър екип, правилни оценки, добра стратегия и шанс в подходящия момент.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С КАТЕРИНА ГЕНОВА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини