Тенисистките са най-високо платените спортистки в света



07-06-2016 13:45 | Tennis24.bg

Осем от Топ 10 на най-богатите спортистки в света са тенисистки. Това показа новата класация на авторитетното сп. „Форбс“.

Макар че загуби финала на Откритото първенство на Франция от Гарбине Мугуруса и не успя да спечели 22-ра титла от Големия шлем в кариерата си, Серина Уилямс се изкачи на върха на класацията на „Форбс“ и измести от там изпадналата в немилост заради допинг-скандал Мария Шарапова. Американката е заработила 28,9 милиона долара за изминалите 12 месеца. Тя е изкарала в кариерата си 77,6 милиона долара, което е близо два пъти повече от това, което са взели останалите тенисистки в Тура. По приходи сред активните спортисти Серина отстъпва само на баскетболиста ЛеБрон Джеймс.

Шарапова, която бе на върха на тази класация цели 11 години, вече е втора.

Десетте в подреждането на изданието са получили сумарно 124 милиона долара за последната година – от юни 2015, до юни 2016.

Ето и класацията тази година:

Серина Уилямс – $28,9 млн.
От наградни фондове – $8,9 млн.
От реклама - $20 млн.
Уилямс не успя да направи календарен Голям шлем, след като се провали на US Open, но успешният й сезон и донесе добро отношение от спонсорите, които я направиха най-високо платената спортистка от 2004 г. насам.

Мария Шарапова – $21,9 млн.
От наградни фондове – 1,9 млн.
От реклама - $20 млн.
През март Шарапова шокира света на спорта с признанието, че е хваната с допинг. Това доведе до оттегляне на големите й спонсори „Найк“ и „Порше“, а „Tag Heuer“ и „Американ Експрес“ прекратиха договорите си с нея. Но пък й останаха партньорствата с Avon, Evian и Head.

Ронда Раузи – $14 млн.
От наградни фондове – $10 млн.
От реклама - $4 млн.
През ноември Раузи записа първа загуба след 12 победи от Холи Холм в ММА. Тя се превърна обаче в една от най-влиятелните и популярни спортни личности в света, истинска знаменитост и филмова звезда. Има договори с „Рийбок“, MetroPCS, Bud Light, Buffalo Jeans и Fanatics.

Даника Патрик - $ 13,9 млн.
От наградни фондове – $7,9 млн.
От реклама - $6 млн.
GoDaddy не поднови договора си с автомобилистката, след като бе зад нея цели 9 години. Nature′s Bakery обаче я спонсорира в 28 състезания през 2016 г., след като тя преподписа договора си със Stewart-Haas. Нейни спонсори са още „Шевролет“, Coca-Cola, Nationwide и Tissot. Тя е втора сред спортистките на Америка по разпознаваемост със 73%, като изостава само след сестрите Уилямс.

Агниешка Радванска - $10,2 млн.
От наградни фондове – $5,2 млн.
От реклама - $5 млн.
Световната номер 2, която бе поразена на „Ролан Гарос“ от българката Цветана Пиронкова, спечели три големи титли миналия сезон. Полската звезда има договори с Lotto, Babolat, Lexus, Workday, Rado и Amica. Тя е спечелила $23 млн. от наградни фондове в кариерата си.

Каролинa Вожняцки - $8 млн.
От наградни фондове - $1 млн.
От реклама – $7 млн.
Бившата номер 1 в света се срина до номер 34 през миналата година. През 2016 г. е спечелила осем от първите си 15 мача. Тя обаче ще се появи в Рио и ще е знаменосец на Дания. „Адидас“ остава основният й спонсор.

Гарбине Мугуруса - $7,6 млн.
От наградни фондове - $4,6 млн.
От реклама - $3 млн.
Родената в Каракас испанка спечели първата си титла от Големия шлем в Париж, като повали Серина на финала. Само това й донесе 2,3 млн. долара от наградния фонд, но и допълнителни бонуси от „Адидас“.

Ана Иванович -$7,4 млн.
От наградни фондове – $1,9 млн.
От реклама - $5,5 млн.
Сръбкинята се срина до номер 16 в световната ранглиста, но поднови договора си с Dubai Duty Free и подписа контракт с още един спонсор – Shiseido.

Виктория Азаренка - $6,6 млн.
От наградни фондове – $3,6 млн.
От реклама - $3 млн.
След като се срина в ранглистата до номер 50 през 2015 г. заради контузии, Азаренка се възстанови и вече има три титли тази година. Сред партньорите й са Nike, Wilson, Citizen и Esurance.

Южени Бушар - $6,2 млн.
От наградни фондове - $700 000
От реклама - $5.5 млн.
Бушар се появи като едно от Новите чудеса на тениса след „Уимбълдън“ 2014. Тя подписа договори с Nike, Usana и Rolex, но след това я споходиха куп контузии и тя се срина до номер 47 в ранглистата.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини