Париж надмогна ужаса от терора



06-06-2016 14:38 | Любомир Тодоров

Ако попаднете в Париж, след като сте били примерно година на място без достъп до каквито и да е новини, трудно бихте се досетили какво се е случило във френската столица миналия ноември.

Терористичните атаки не са успели да нарушат нормалния ритъм на живот на местните жители. Хората изглеждат спокойни, а не параноично подозрителни към всеки и всичко, каквато е една от главните цели на терора. Кафенета, бистра и ресторанти са пълни от сутрин до вечер, точно както и музеите. Гъмжи от американски и японски туристи, които също не показват никакво притеснение.

Местните, като че ли се притесняват повече от многобройните стачки, които разтърсват страната, отколкото от възможен атентат.

На летище "Шарл дьо Гол" мерките за сигурност не се различават от рутинните. Да, в центъра на Париж и по гарите патрулират въоръжени до зъби мъже в униформи, но жителите ги възприемат като нещо необходимо и не се стресират от демонстративното им присъствие.

Друго става обаче, когато тръгнеш към завършилия в неделя тенис турнир от Големия шлем "Ролан Гарос". Явно домакините използваха мащабното състезание като генерална репетиция за откриващото се на 10 юни Евро 2016 във Франция. А и като тренировка на личния състав, защото мястото се намира съвсем близо до една от арените на футболния шампионат "Парк де Пренс". Булевардите около комплекса до Булонския лес са затворени. Хората с автомобили или мотопеди трябва да спрат доста далече от кортовете. Организаторите бяха предвидили извозване с бусчета от паркинга до "Ролан Гарос".

Потокът от зрители минава по алея, ограничена с преграждения, с ширина около 5 метра. Първата проверка е на повече от половин километър от входовете. Тя е за съмнителни предмети в или под връхната дреха. Следващата е с ръчен скенер. На самия вход следва претърсване на посетителя и багажа му. По принцип каските на мотористите и обемистите раници се оставяха на специален гардероб далече от стадиона. Билетите и баджовете биват сканирани и чак тогава се озоваваш в комплекса. Последната мярка беше на излизане, когато отново се проверяваше баркода на пропуска, с който си дошъл на "Ролан Гарос".

Ролан Гарос

Като организация самият турнир успя да избегне някои от предишните гафове - неравности по кортовете, паднало рекламно пано на трибуните или нахлули на корта фенове. Но дъждовете показаха в какъв анахронизъм се е превърнало Откритото първенство на Франция по тенис. То вече е единственият турнир от Големия шлем, който няма подвижен покрив поне над централния корт, което доведе до отлагането на много двубои.

Новият директор Ги Форже - отличен тенисист и успешен капитан за Купа "Дейвис" - дебютира твърде неубедително на поста си. Той свика пресконференция в първия понеделник на състезанието, за да заяви бодро, че покрив ще има, както е било обещано. Но през 2020 година. Това щяло да бъде последната част от пъзела на обновения комплекс. Американски журналист припомни, че първоначално е било обявено, че подвижен покрив ще има тази година. После срокът е бил 2018-а...

След това Форже се опита да свика пресконференция 10 минути след тази на Рафаел Надал, който обяви оттеглянето си от турнира. За да обяснял какво ще правят организаторите без Рафа, все едно можеха да го клонират. Никой не се отзова на поканата на директора естествено.

Иначе организацията на пресконференциите с тенисистите след мачовете беше много добра. Часът и залата, където ще се състои събитието, се обявяваха по радиоуредбата в пресцентровете доста по-рано. Когато състезателят, съпроводен от човек от охраната, поемеше от съблекалнята към мястото за пресконференция отново се съобщаваше, че вече е тръгнал, за да могат медиите да бъдат подсетени и да заемат местата си в залата.

Е, имаше и гафове. Една от срещите на Ана Иванович с журналистите започна 5 минути преди обявения час и когато влязохме заедно с няколко колеги от Съединените щати и Великобритания, вътре вече течеше задушевна дискусия на сръбски.

Също така на единствената пресконференция на Григор Димитров модераторката, млада французойка, въобще не попита дали има въпроси на български език, както се прави, което позволи на Гришо да хукне да си ходи, а аз да трябва да го гоня по коридора. За сметка на това пресконференциите на Цвети Пиронкова бяха безпроблемни. Нейният път до четвъртфинала на "Ролан Гарос" можеше да се усети и по местоположението на срещите. След победата над Сара Ерани в първия кръг, разговарях с нея на едни фотьойли пред една от залите - всичко било заето. След успехите над Юхана Ларшон и Слоун Стивънс пресконференциите бяха в зала №2, която е с 20-ина места. За победата над Агниешка Радванска Пиронкова говори вече в главната зала.

Тъжно ми стана, когато докато попълвах заявката за интервюта с Гришо и Цвети поиска да се запознаем шефът на пресцентъра Ним Аймсън. Той се учуди, че имало български журналист, акредитиран на турнира, и добави, че скоро не е виждал подобно нещо. А в същото време сръбските новинари бяха повече от 10, румънските и чешките колеги също бяха доста. Но, както се казва: разни медии, разни идеали.

Трябва да отбележа, че разхождайки се из Париж трудно би могъл да разбереш, че в момента се провежда един от най-големите турнири в тениса и след дни във френската столица ще бъде открито Европейското първенство по футбол. В смисъл, че натрапчива реклама на събитията нямаше. Един от доброволците, с когото пътувахме в метрото, ми обясни, че който се интересувал от тенис, знаел за "Ролан Гарос" и нямало смисъл от допълнителни анонси, защото в града имало страшно много прояви по същото време.


Лувър
Не знам дали е така, но е сигурно, че Париж ще се справи и с Евро 2016, което пък се смята за важна крачка за успех на кандидатурата на града за домакин на Олимпийските игри през 2024 година, в които е предвидено тенис турнирът да бъде точно на "Ролан Гарос".

Любомир Тодоров
София-Париж-София

Снимки: авторът

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини