Джокович: Парите никога не са ми били стимул



02-06-2016 20:52 | Tennis24.bg

Световният номер едно Новак Джокович се класира за шести пореден път на полуфинал на "Ролан Гарос", след като победи с 6:3, 7:5, 6:3 седмия поставен Томаш Бердих за малко повече от два часа игра.

Ето какво каза Джокерът след мача:

Ще имаш ли достатъчно време да се радваш на факта, че си на полуфинал, или вече мислиш за утре?

Н.Дж: Графикът за втората седмица наистина не оставя много време и това се отразява на това, което правим. Доволен съм, че съм на полуфинал на още един турнир от Големия шлем. Но фокусът ми е върху това, да се възстановя за следващия мач. Нямам много време.

Не предпочиташ ли да имаш ден почивка, а след това да играеш полуфинали и евентуален финал – в понеделник?

Н. Дж.: Не. За сега полуфиналът е утре и евентуално – финал в неделя. Но дамите трябва да играят четвъртфинали, полуфинали и финал в поредни дни. Не знам какво ще стане.

Следващата седмица започва Европейското първенство по футбол. Имаш ли фаворит и кой ще спечели?

Н.Дж.: Сърбия няма да участва, затова нямам истински фаворит. Но ще подкрепям добрия футбол. Ще се наслаждавам, но няма да съм толкова страстен, защото страната ми не участва.


Какво мислиш за този турнир от Големия шлем – много дъжда, няма покрив, има много малко зрители?

Н. Дж.: Всички сме чували много обяснения защо няма дори осветление, а и покрив. – имат големи проблеми със собствениците на сградите наоколо. Но Париж е най-предизвикателен като локация от всички турнири от Големия шлем. Не е лесно. Сигурен съм, че организаторите са чували това милиони пъти – за покрива, за осветлението.  Но тази година има много подобрения и Националният тенис център е страхотен.

Те опитват да правят всичко според разпоредбите и се надявам в името на турнира и играчите да сложат покрив най-малко на един корт възможно най-скоро. Но разбирам и другата позиция. Това не е само тяхно решение.

За малко да удариш съдия с ракетата. Какво стана?

Н.Дж.: Беше очевидно какво искам да направя, но ракетата се изплъзна. Исках да я ударя в земята. Имах късмет, че не го ударих.

Като беше дете и си мечтаеше да спечелиш „Уимбълдън“, „Ролан Гарос“ и т.н., представяше ли си да спечелиш 100 милиона долара само от наградни фондове? Това шокира ли те, или свикна в последните 3-5 години?

Н.Дж: Вчера ме питаха сръбски журналисти за това. Вярвайте или не, но никога не съм мислил за наградните фондове и те не са мой извор на мотивация да играя тенис. Няма разлика и сега. Да, парите ми помагат да поддържам определен стандарт. Но това са парите - поддържането на начин на живот. Не са движеща сила в живота и кариерата ми.

Тийм победи Гофен. Той е във великолепна форма. Как виждаш мача си срещу него?

Н. Дж.: Да, във форма е. Той е един от лидерите на новото поколение. Сигурен съм, че е много мотивиран да покаже на себе си и другите, че заслужава да е на върха и да печели големи титли.
Играе най-добрият си тенис, без съмнение. Игра много тази година, на практика – всяка седмица в месеците февруари и март. Здрав е. Игра много мачове на клей, която е любимата му настилка. Играе на скорост, с много сила. Ще даде всичко от себе си. Но и аз имам за какво да се боря. Ще е добър мач.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини