Мнението на журналистите: Николай Драгиев



21-05-2016 15:24 | Tennis24.bg

В навечерието на „Ролан Гарос” от Tennis24.bg се свързахме с някои от най-опитните и доказани български журналисти, отразяващи любимата игра. Попитахме ги за техните очаквания за турнира, както и ги помолихме да се представят с няколко думи. Днес ще Ви предложим мнението на Николай Драгиев.

Привет на читателите на Tennis24.bg! Аз съм Николай Драгиев. Играя тенис от 6 год. възраст с баща ми. Израстнах на кортовете на ЦСКА в Борисовата градина (което не ми пречи да бъда заклет Левскар ). Учил съм в националната спортна акдемия ,,Васил Левски,, , а от 1998 се занимавам с треньорска работа. Започнах да коментирам тенис през 2003 в Ринг тв, а от лятото на 2004 в българската версия на Евроспорт.

- Кои ще играят на финала при мъжете?
- Смятам, че реалните фаворити за титлата са най-много четирима играчи и са подредени точно според номерата на поставените в схемата. Извън тази група ми се струва, че само Нишикори има някакви реални шансове. Не вярвам, че някой от младите играчи може да се намеси в битката за трофея. Почти всички специалисти оределят Джокович и Надал за тотални фаворити, но жребият ги събра в една половина на схемата, така, че само един от тях може да стигне до финала. Предполагам, че шампионът ще бъде излъчен от победителя в този евентуален полуфинал и все пак на първия въпрос ще потърся изненадата и казвам Надал-Нишикори.

- А кои ще спорят за титлата при жените?
- Изглежда, че ни очаква много интересна надпревара при дамите, в която освен Уилямс трудно могат да бъдат изтъкнати други явни фаворитки. Резултатите през този сезон в женския тур са променливи и като изключим ,,дубълът,, на Азаренка в Индиън Уелс и Маями ( за трети път в историята след Граф и Клайстерс), останалите не могат да се похвалят с особено постоянство. Силно се надявам да видим изненади и нови лица във втората седмица на турнира. Въпреки шампионската серия на Серина Уилямс в Рим, смятам, че американката няма да може да спечели за четвърти път в Париж. Липсата на игрова практика и сравнително трудния жребий са сериозни препятствия пред световната номер едно. Миналата година тя спечели няколко последователни срещи в 3 сета и въпреки, че ,,факторът страх,, сред нейните съпернички все още е доста голям, има достатъчно тенисистки способни да я победят.
Залагам на финал Азаренка – Халеп.

- Как ще се представят българите в Париж?
- И Цвети Пиронкова и Григор Димитров се намират в труден период в момента. Отстъпвайки назад в ранглистата и двамата играят срещу поставени в първи кръг, което си има и положителна страна. При победа схемата би могла да се отвори и да се стигне поне до трети кръг. Все пак смятам, че шансовете на Григор са по добри, неговият опонент Виктор Троицки не представлява особено страшилище в момента, а резултатите му на червено през тази година са по-слаби иот тези на Гришо. Понякога е необходимо да пропаднеш, за да можеш да полетиш отново и това е идеалният момент за Григор да напомни на какво е способен и да ни зарадва с един силен резултат. По трудна изглежда задачата на Цвети. Въпреки, че Ерани е далеч от най-добрите си дни, италианката е прочута биткаджийка и връщачка, която на червено се чувства най-комфортно. Ще трябва да се надяваме на едно малко чудо, каквото Цвети не веднъж е сътворявала в своята кариера.

- Кой/коя ще бъдат големите открития?
Труден въпрос. На турнирите от Шлема винаги има изненади и някой по-неизвестни тенисисти постигат впечатляващи резултати. Като например Йохана Конта в Мелбърн в началото на сезона. Ще следя с интерес представянето на изгряващата звезда на Турция – Чаала Буюкакчай, която мина през квалификациите и показва голям потенциал. Да не забравяме и румънките, които са много конкурентни – Бегу, Миту и Сорана Кърстя, бившата четвъртфиналистка, която също се класира за основната схема през квалификационния турнир. При мъжете очаквам добро представяне от испанците Алмагро и Карено-Буста, както и младия Александър Зверев, които имаха силни изяви на подгряващите турнири. Тук не включвам играчи като Ник Кириос, Доминик Тийм и Борна Чорич, които вече си извоюваха сериозна репутация и даже влизат в по-широкия кръг фаворити.

- Кой/коя ще бъде голямото разочарование?
- Мисля, че разочарованието е вече факт! Отсъствието на Федерер, което слага край на една велика серия от 65 поредни участия в турнири от Шлема, а също така и отказването на атрактивния Монфис, отварят сериозна празнина, която трудно може да бъде запълнена. А също така и липсата на двукратната шампионка Шарапова, чието бъдеще изглежда крайно несигурно. Не бих искал да предричам провал за когото и да било, затова се възползвам от правото на ,,пас,, на този последен въпрос.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини