5-те най-големи разочарования на Ролан Гарос



20-05-2016 09:32 | Tennis24.bg

Вторият турнир от Големия шлем „Ролан Гарос“ чука на вратата. Залозите вече са стабилни и мнозина очакват Новак Джокович да спечели първата си титла в Париж. Той вече загуби два финала – веднъж от Краля на червените кортове Рафаел Надал и веднъж от Стан Вавринка. Ноле започна колебливо сезона на клей и загуби в Монте Карло още в първия кръг от Иржи Весели. След това взе титлата в Мадрид, но загуби финала в Рим от Анди Мъри. Сега пред него е предизвикателството отново да се върне на шампионския път…но дали?


Или пак ще претърпи разочарование, като миналата година…


Още преди да е започнал, турнирът вече претърпя разочарование с оттеглянето на Роджър Федерер.
Sportskeeda.com събра петте най-големи разочарования от Откритото първенство в историята досега.


Робин Сьодерлинг отстранява Рафаел Надал през 2009 г.

Това е първата загуба на Рафа в Париж от професионалния му дебют на този турнир през 2005 г. По това време испанецът вече си беше извоювал признанието, че е Крал на клея. Той беше насред серия от 31 поредни победи в надпреварата и имаше три титли на червено през сезона до този момент.


Същевременно Сьодерлинг беше №23 в основната схема на турнира. Но въпреки това победи с 6:1,6:7, 6:4, 7:6. След това стигна до финала, но отстъпи пред Роджър Федерер.


Робин Сьодерлинг побеждава Роджър Федерер, 2010 г.



Робин Сьодерлинг се оказва замесен в разочарованието на турнира и през 2010 г. Този път той побеждава изглеждащия непобедим Роджър Федерер.


Шведът пристига в Париж в целия си блясък – миналата година е играл финал, стигнал е до номер 4 в световната ранглиста. И получава шанс за реванш срещу Федерер за изгубения година по-рано финал. Успява – печели с 3:6, 6:3, 7:5, 6:4.


Стан Вавринка побеждава Новак Джокович, 2015 г.



Номер 1 в света. Невероятна, почти извънземна форма. Нови цели, нов треньор. Всичко изглежда на страната на Новак Джокович. И до финала изглежда, че Боговете са с него. Почти никой не очаква, че някой може да го спре. Та Ноле беше победил преди това защитаващия титлата си Рафаел Надал в четвъртфиналите, като не му даде шанс. Титлата изглеждаше толкова близо.


Но за нещастие на Новак, Вавринка беше в най-добрата форма в кариерата си и с лекота спираше атаките на сърбина. Швейцарецът буквално отказа Джокера от опита му да вземе единствения турнир от Шлема, който мусе изплъзваше.


Крис Уудръф побеждава Андре Агаси, 1996 г.



Всъщност това е най-големият успех на Уудръф.


Вече бившият номер 1 в света Андре Агаси влиза в схемата на „Ролан Гарос“ под номер 3. Пред него са само номер1 – Пийт Сампрас и защитаващият титлата си Томас Мустер. Агаси е в добра форма, но изненадващо среща проблеми още в първия кръг срещу испанския квалификант Якобо Диас.

Следващият му съперник е сънародникът му Крис Уудръф – способен тенисист, но без особени успехи.
Осемкратният шампион от турнири от Големия шлем играе под всякаква критика – прави грешка след грешка и Уудръф печели с 4:6, 6:4, 6:7 (7:9), 6:3, 6:2. Агаси е толкова разочарован, че излиза почти на бегом от корта и дори е глобен за това.


Татяна Гарбин побеждава Жустин Енен, 2004 г.



86-тата в света Гарбин острани защитаващата титлата си Енен без загубен сет. Година по-рано белгийката бе надиграла във финала сънародничката си Ким Клайстърс за триумфа.
В първия кръг всичко изглежда наред – Енен печели чисто срещу участващата с уайлд кард французойка Сандрин Тестю. Следва мач с непоставената италианка Гарбин. И шок – загуба.
В кариерата си Гарбин записва няколко успеха срещу топ тенисистки, сред които Флавия Пенета, Агнешка Радванска и др., но победата й над Енен остава черешката на тортата.
Това е и най-ранното отпадане на шампионка в историята на турнира.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини