Известни имена ще помагат на тенис клубовете



19-05-2016 18:43 | Tennis24.bg

За втора поредна година един от най-успешните ни тенисисти и треньори Матей Пампулов си е поставил амбициозната задача да окаже съдействие на родните клубове. Задачата е да се промени методът на работа, а с него да дойдат още повече успехи за България в този спорт.

В екипа на Пампулов влизат още трима доказани специалисти, работили дълги години в чужбина - Божидар Пампулов, Любомира Бачева и Юлиан Стаматов.

Идеята е споделяйки опита си, натрупан в тенис клубове в Австрия и Холандия, добрите практики да се приложат и на родна почва. Обиколката започва този петък, като Матей Пампулов и Пресиян Коев, който е отговорник "Развитие" към БФТ, ще посетят ТК "Албена" (Пловдив). Подробности за проекта разясни г-н Пампулов.

"Целта е да бъдем в помощ на клубовете, треньорите и състезателите по пътя им към тяхното израстване. Желанието ни е да ги предпазим от допускането на грешки. Важно е какво се случва ежедневно в процеса на работата. Изграждането на един тенис играч се осъществява, когато има единомислие между състезателя, треньора и родителите. Миналата година в Албена, където се проведоха държавните първенства до 12 и до 14 г., имах ползотворна среща с родителите и треньорите на децата. Планирам това да се случи и сега, но в разговорите този път ще се включат и самите състезатели. Световната практика е показала, че от 100 деца в един клуб едва няколко стават успешни тенисисти. Сега тенисът у нас се намира в подем, но не трябва да пилеем времето. Трябва непрестанна работа, за да имаме успехи.

Ще ви дам пример с моята състезателка Тамира Пашек, която стигна високо ниво в тениса. Тренираше по шест часа и половина на ден и не искаше да си тръгва от корта. БФТ работи много за развитието на тениса. През миналата година бяха организирани 100 турнира за деца по програмата Тенис 10. През 2012 г. в Национален тенис център бе Патрик Симон - бивш треньор на стигналата до номер 1 в света Амели Моресмо. Той проведе лагер с най-добрите ни състезатели до 12, 14 и 16 г., което бе прекрасна възможност за тях. Спомням си навремето, когато чешкият треньор Бенда дойде за една седмица в Пловдив. Заниманията бяха интензивни, а нивото на този специалист бе изключително. Този период се равняваше на една година тренировки в България и бе много полезен за нас. Изненадан съм, че много малко млади треньори дойдоха да наблюдават работата на Симон. Не бива да се пропускат възможности като тази", заяви Матей Пампулов.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини