Само истината може да спаси Шарапова



18-05-2016 16:45 | Tennis24.bg

Когато имаш един цял тийнейджърски хокеен отбор пропуска състезание, защото всички са уличени в употребата на допинга, с който и ти си хваната, няма как да си купиш невинност с обяснението, че забраненото лекарство не е било нужно за постигане на по-добри резултати. Мария Шарапова призна, че е дала положителна за мелдоний на Откритото първенство на Австралия. След нея десетки руски спортисти бяха уличени в употребата на същото забранено от началото на 2016 г. лекарство. Днес извиненията и съжаленията на Маша звучат повече от кухо.


Ако погледнем назад, когато за пръв път тя призна за „издънката“ си, имаше някакви надежди и съмнения, че всичко е една голяма чиновническа грешка. Някакво объркване. Нищо нарочно. Как може тази бляскава международна звезда да си чете мейлите ежедневно? Няма как да стане.
Пресконференцията беше добър ход. След пресконференцията властите можеше да шамаросат по ръката Маша с някое краткосрочно наказание и порицание. Серина Уилямс дори каза, че Шарапова е проявила кураж.


На 8 март с добре подбрани думи може би най-популярната спортистка в света „пое пълна отговорност“ и даде повод на защитниците й да извисят глас в нейна защита.


Но това беше тогава. А първото обяснение никога не е пълното обяснение, нали? Нейните протести за невинност днес са по-нелепи от всякога с „изгърмяването“ на все повече руски спортисти с мелдоний – лекарството, което Маша взима цяло десетилетие за подобряване на здравето, а не на представянето й на корта.


Цял отбор тийнейджъри. Невероятно! Това е ехото на старата машина на Източногерманския спорт. И сега усилията, които Шарапова хвърли, за да се оневини, излиза като схема на цяла, огромна допингова програма, спонсорирана, или най-малкото окуражавана от държавата.
По нейните думи Маша започнала да взима мелдоний в края на тийнейджърските си години, по същото време, в което са започнали и тези млади хокеисти. Трябва да си наистина най-запаленият фен на Шарапова, или да си абсолютен наивник, за да вярваш, че е приемала допинга по някаква друга причина извън подобряването на представянето си на корта.


Да, лекарството не беше в забранения списък до 1 януари 2016 г. и може да изиграеш картата „Марк МакГуайър“ и да кажеш, че не е направила нищо лошо. Но това не проработи за МакГуайър, и няма да помогне и на Шарапова. Поне не що се отнася до общественото мнение.


Освен това, я беше хладнокръвна в Австралия, но шансовете й да докаже, че е било инцидент, или лабораторна грешка, се изпариха.


Пресконференцията й днес изглежда по-скоро като опит за приемане, а не честен ход. И имаше слаб ефект върху някои спонсори, които побързаха да се дистанцират от нея. Погледнато от позицията сега – тя бе по-скоро опит да спаси финансовата си империя.


Излиза, че има непознаване на ефекта на лекарството върху тялото на спортистите. Това може да помогне на Шарапова да обясни как е била хваната, както и днешният хаос в руския спорт и проблеми дори за тези, които обясняват, че са спрели да ползват забраненото вещество.


Тази седми руският спортен министър Виталий Мутко призна, че знае, че поне 40 руски спортисти са разследвани за употреба на мелдоний, а също и че 30% от руските отбори ползват забранената субстанция. „Що се отнася до мелдония, в момента основната ни задача е да стабилизираме ситуацията и да минимизираме загубите си“, каза той.


В тези думи не се усеща съжаление. В схемата на мелдония има руски състезатели по хокей, колоездене, биатлон, джудо, кърлинг, волейбол, плуване, гимнастика, шортрек, кънки, фигурно пързаляне, и да, тенис.


Последните седмици руските спортни функционери изобретиха толкова много оправдания и лъжи, само и само да защитят своите спортисти и репутацията на страната. Според Мутко Русия трябва да се съсредоточи в разработването на свои собствени субстанции за спорта. „Хващат ни с латвийски и китайски лекарства, защото не създаваме свои. Трябва да разработим собствени изследвания за високото спортно майсторство“, казва той.


Не е точно признаване на вина, нали?!


Шарапова, която напуска Русия още като дете и заминава за Флорида, за да преследва тенис мечтите си, явно живее извън спонсорираната от държавата схема на допинга. Една от причините за това е огромното й богатство и слава. Но не в това е въпросът. Вместо да предоставя доказателства, тя е активен участник, а и най-успешният такъв, в огромна спортна конспирация, създадена да предостави предимство на руския спорт.


Но както казахме, когато имаш един цял тийнейджърски хокеен отбор пропуска състезание, защото всички са уличени в употребата на допинга, с който и ти си хваната, няма как да си купиш невинност с обяснението, че забраненото лекарство не е било нужно за постигане на по-добри резултати.
Нейният проблем е, че не може да каже, че някой я е принудил да вземе лекарството, или пък, че е го е направила без да разбере и да знае какво прави. По нейните думи, тя го е приемала съвсем по свое желание. Но няма как стотици други спортисти да са го взимали, за да подобрят постиженията си, а нашата дива да го е приемала по медицински причини.


Все още предстои случаят й да бъде разгледан от Международната тенис федерация. След това сигурно ще има обжалвания, а тенисът се слави с това, че допуска спортистите си да се отървават от дълги наказания. За да избегне 4-годишна санкция, тя ще опита да убеди съдиите, че не е искала да мами.
Но ако тази безсмислица мине пред тенис-властите, ще е меко казано абсурдно. И макар изчезването на такава икона от кортовете като нея да навреди на женския тенис, по-милостивото наказание би донесло много повече вреда.


Тя има най-вероятно само един, последен шанс да изчисти името си. И това на спорта си.
С изтъкване на факта, че лекарството не е било забранено и не е знаела, че подобрява представянето на корта, можеше да спечели тази битка с измама. Но ако беше само тя.


С множеството „изгорели“ сънародници обаче, честността, и единствено честността ще е нейният най-добър ход. Само така може би ще намали вредите.

 

Деймиън Кокс, "Стар"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини