Григор поиска еднакви топки за всички турнири



13-05-2016 05:29 | Tennis24.bg

Наскоро сайтът Baseline изправи един срещу друг Роджър Федерер и смятания за неговия наследник Григор Димитров. Тогава редакторите ги попитаха какво биха направили, за да променят тениса в този момент. Въпреки постоянните сравнения между двамата, особено основани на бекхенда им с една ръка, стилните европейци дадоха различни отговори н този въпрос, но и двата много смислени. Ето ги:


Роджър Федерер:

"Мисля, че би било хубаво, ако феновете можеха да знаят кога ще играем. Това би било полезно дори за мен, за да мога да се подготвя. Един маратонец например знае шест месеца предварително, че ще бяга в неделя в 9 часа и може да се нагоди за това. Или един боксьор – той знае с точност какво ще се случва. Футболистите са същата работа. Те знаят, че мачовете от Шампионската лига с в един определен ден и час.


В тениса в събота седим и чакаме жребия и не знаем дали ще играем в понеделник или вторник. И не знаем дали ще трябва да сме на корта сутринта, или вечерта. Феновете също не знаят това.

Едно от хубавите неща в тениса е, че сме много гъвкави. Да, вали цял ден и ние играем през нощта. Ок.
Свикнали сме на това, защото като юноши играехме по два три мача на ден. По всяко време, навсякъде при всякакви условия. Но би било хубаво да се знае кога ще играят топтенисистите и да може един фен да си купи билет за мача ми в 6 часа, например.

Но не мисля, че ще стане. Много е трудно. И няма гаранции, защото в един турнир не знаеш кой ще победи в даден мач. Но най-малкото в първия кръг може да се направи. Ако сме достатъчно изобретателни, можем да знаем кога ще играят топиграчите. И това ще е хубаво."


Григор Димитров:

"Мисля, че едно от хубавите неща за спорта би било, ако играем с едни и същи топки на всеки турнир. Това е нещо, което тормози играчите. Има много дискусии по този въпрос.


Но АТР трябва да реши.


Естествено зависи и от нас. Иначе според мен всичко друго е наред. Не бих променил нищо друго."

***


Федерер определено има право. Графикът определено е непредвидим. в сряда, в Рим, той, Новак Джокович и Анди Мъри играха в един ден. Това е нещо, което почти никога не се случва. В един двуседмичен турнир от Големия Шлем, непредвидимостта е още по-голяма. Много фенове трябва да разчитат единствено на информирано предположение за това коя звезда ще могат да гледат.


Въпросът, който повдига Димитров, също е много честен. Още се помни случая, в който Мъри изпусна нервите си, след като с оказа, че играе с топка от WTA. Излиза, че има огромно разнообразие от топки за всеки тур и играчите трябва да се нагаждат към различните във всеки турнир, седмица след седмица. Dunlop е популярният избор за много от европейските турнири, но „Ролан Гарос“ използва Babolat, а „Уимбълдън“ предпочита Slazenger. На откритите първенства на Австралия и САЩ пък се играе с Wilson. И всяка марка е с различно тегло, размер, завъртане, усещане и т.н.


Но нито Федерер, нито Димитров, очакват тези промени да се случат скоро, и дори да бъдат обсъдени.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини