Ноле на пети финал за годината



08-05-2016 08:47 | Tennis24.bg

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

Пети финал за сезона стигна лидерът в мъжкия тенис Новак Джокович с победа с 6:3, 7:6 (4) над Кей Нишикори (Япония) на Мутуа Мадрид Оупън (5,72 милиона евро). 29-годишният сърбин гони пета титла за годината и втора в турнира след 2011 срещу номер 2 в света Анди Мъри (Вбр) днес от 19,30 ч. Прогнозата е за дъжд, така че се очаква финалът на централния корт да е при закрит покрив.

12-хилядният стадион „Маноло Сантана” отново не успя да се напълни снощи, вероятно заради високите цени на билетите (72-133 евро), и разделянето на двата полуфинала на дневна и нощна сесии. На трибуните имаше около 9000 човека, дойдоха и японски фенове и доста сърби, които подвикваха „Айде, Ноле”.

Мачът се игра при отворен покрив, втория сет стана студено и излезе силен вятър. Единствените топтенисисти, спонсорирани от японския производител на дрехи Uniqlo, играха от дъното на корта с дълбоки удари и дълги разигравания. Първата част вървеше гейм за гейм, преди Джокович да направи пробив за 5:3 и да я измъкне. Втората тръгна идентично, сърбинът пак проби и дръпна 4:2 и 5:3. Кей намали, а зрителите видяха една от най-зрелищните точки в турнира – размяна на няколко удара от дъното, 3 къси топки, спасяване на къс диагонал от Джокович, пробягвайки корта и печеливш смач на Нишикори.

Японецът се движеше и бранеше сърцато, спаси 2 мачбола при 4:5 и прати сета в тайбрек. Там след 3:3 Кей направи грешки и уверения и добре подаващ Ноле го измъкна. Интересното бе, че Джокович направи 22 печеливши удара срещу 30 на Нишикори.

Сърбинът излиза за пета титла през сезона след тези от Доха, Откритото на Австралия (финал с Мъри), Индиан Уелс и Маями (финали с Нишикори) и при успех ще стане едноличен лидер за най-много спечелени Мастърс 1000 турнири (досега имат по 28 с Рафа Надал, Анди Мъри е с 11).

Двамата финалисти са родени през май 1987 година и ще станат на 29 години този месец – Анди на 15-и и Ноле на 22-и. В кариерите си имат съответно 63 и 35 АТР титли, а Джокович води с 22-9 победи помежду им. Мъри трябва да защити миналогодишната титла, ако иска да остане номер 2 в света, иначе ще бъде изместен от Роджър Федерер.

Снимка: БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини