Виртуалната реалност става физическа



29-04-2016 10:21 | Tennis24.bg

Тази година виртуалната реалност най-накрая ще се развие. Очилата ще се носят не само от геймъри. Тази революционна технология ще промени всичко. От резервация на хотел до посещение при лекар, животът ни ще стане много по-виртуален, пише в новия брой на списание "ВВС ЗНАНИЕ".

Производителите на електроника се надпреварват да разработват очила за виртуална реалност, основно за компютърни игри. Най-известното от тези устройства е Oculus Rift, който вече се предлага на пазара. Свързва се към компютър посредством USB порт. В комплекта влизат и безжични контролери Oculus Touch, с които се следят движенията на ръцете. Системата е съвместима и с Xbox One. Конкурентът PlayStation VR също скоро ще бъде пуснат на пазара.

Други високотехнологични устройства са HTC Vive, Avegant Glyph, Samsung Gear VR и Microsoft HoloLens. Далеч по-опростено решение е Google Cardboard, който превръща смартфона ви в шлем за виртуална реалност. Все пак модерните телефони разполагат с всичко необходимо за целта. Вече има и приложения за виртуална реалност за телефони, които са достъпни за всички. Обаче технологията вече не е само за геймъри. "Филмите, спортните предавания, концертите и събитията ще станат много по-завладяващи... По-добро усещане ще получите само ако наистина се намирате на мястото", казва Дейвид Хейнс, специалист по триизмерни карти и виртуална реалност. През 2014 г. Facebook купува Oculus за 2 млрд. долара. Но защо?

"За Манчестър Юнайтед да продават най-добрите си места на всеки фен по света, който може да гледа от вкъщи, все едно се намира на Олд Трафорд, ще е много по-печелившо от сегашните телевизионни права", казва Хейнс. Дали един ден няма да гледаме телевизия през шлемове за виртуална реалност? Представете си тигри, тичащи около канапето ви, филми, из чиито сцени можете да се разхождате и концерти, на които сте на първия ред. Обаче първото поколение системи за виртуална реалност са пасивни и не предлагат усещане за докосване.

Учени от института "Хасо Платнер" в Потсдам, Германия, разработват Impacto - устройство, директно свързано с мускулите на ръката (за виртуален бокс) и на крака (за виртуален футбол). Целта е да имитира усещането от удар във виртуалната среда. Тази технология се нарича хаптична и може да предизвика огромен интерес към симулациите на движение, топлина и мирис. Виртуалната реалност е на път да стане физическа.

Прочетете цялата статия на страниците на новия брой на "ВВС ЗНАНИЕ".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини