Рафаел Надал фаворит спрямо Федерер за Australian Open



14-12-2010 01:27 | Николай Драгиев

До Australian Open 2011 не остава много време. Очакванията както винаги са за повече от интересен турнир, но и първите прогнози не закъсняват. Според букмейкърите световният номер 1 Рафаел Надал има минимално предимство пред Роджър Федерер що се отнася до шансове да вдигне титлата на Зеления континент.

Рафаел Надал

ЗА
- Настилката на кортовете в Мелбърн е по-бавна, топката отскача високо и това е перфектно за стила на Надал. През миналата година той отпадна на четвъртфинал от Анди Мъри, но тогава далеч не бе в оптимално състояние. През 2009 г. той вдигна трофея като победител, въпреки че два дни по-рано бе изиграл най-дългият двубой в историята на турнира с Фернандо Вердаско.

 

ПРОТИВ - Все още представянето на Надал на твърди кортове е поставяно под въпрос. Да, той спечели US Open, но все пак твърдите кортове си остават най-слабата му настилка, ако погледнем статистиката.

Роджър Федерер


ЗА - Федерер може да не доминира на Australian Open както го правеше на US Open или Уимбълдън, но въпреки това резултатите му са впечатляващи. В Мелбърн той има 54 победи и само 7 загуби. Четири пъти е шампион, включително през 2010 г. След триумфа в Лондон, швейцарецът ще пристигне в Мелбърн по-уверен от всякога, а това е особено важно, когато трябва да победи Надал.

ПРОТИВ - Въпросът пред Роджър е дали ще може да задържи невероятната си форма от края на сезона? Или пък това ще бъде пореден бум, последван от по-плахи изяви. Освен това световният номер 2 е под напрежение да защити 2000 точки, за разлика от Надал, който достигна едва четвъртфинал преди година.

Анди Мъри

ЗА- Толкова много загуби във важни мачове за Анди Мъри се натрупаха в последните години и сега е време той да извлече дивиденти от опита, който натрупа. Шотландецът има победи и над Федерер, и над Надал и е време да ги надвие във важен турнир. Двубоят му с Надал в Лондон определено бе най-добрият за целия сезон и предвещава още добри емоции пред Мъри.

ПРОТИВ - Големият въпрос пред Мъри е да трансформира така играта си, че да показвай най-доброто именно на турнирите от топ 4. Засега не изглежда толкова вероятно той да го стори тъкмо в Австралия.

Новак Джокович


ЗА - Ноле се намира в изключителен момент от кариерата си, след като триумфира с Купа "Дейвис", спечелена в родния Белград. Джокович обикновено губи на Голям Шлем от играч, който не носи името Федерер или Надал, а това все някога ще бъде прекратено. Освен това в Австралия, сърбинът вече е печелил и знае как да го стори отново.

ПРОТИВ - Джокович не винаги успява да се подготви максимално добре и да бъде в най-добрата си форма в тези турнири. Не случайно той има записани загуби срещу играчи от калибъра на Жо-Вилфред Цонга, Юрген Мелцер, Томаш Бердих и Филип Колшрайбер, които иначе побеждава без проблем.

 

Любопитното е, че Григор Димитров получава шанс от 1001 за титла.

 

Турнирът в Мелбърн стартира на 17 януари 2011 година.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини