Пресиян Коев: Най-възвръщаемата инвестиция е тази в обучението на треньорите



25-04-2016 20:43 | Tennis24.bg

В събота завърши вторият модул от треньорския курс за начинаещи и средно напреднали играчи (Level 1 на ITF). Националният треньор Пресиян Коев бе лектор на курса, заедно с Людмил Накашев.
През май на Националния тенис център специален гост ще бъде Хрвое Змаич, който е отговорник „Развитие” към европейската тенис асоциация Тенис Европа. Именно през следващия месец ще приключи треньорския курс, след края на третия модул, който по план ще се проведе от 9 до 22 май. Потърсихме Пресиян Коев, който е и отговорник „Развитие” към БФТ, по актуални въпроси, свързани с това събитие.

- Г-н Коев, каква бе причината да поканите две от най-големите звезди в историята на българския тенис Магдалена Малеева и Матей Пампулов?

- За мен е изключително удоволствие и чест, че Маги се интересува живо от нашата работа. През миналата година тя също посети нашия треньорски курс. Наблюдава го, беше й доста интересно. Проведе разговори с г-н Хрвое Змаич, който отново бе тук. Нейният интерес тази година се засили. Решението да я поканим беше общо, защото за нас опитът, който тя има е безценен и това се доказа. Презентацията, която тя води беше изключително успешна и се прие много добре от всички участници. Изключително сме доволни и още един път искам да използвам трибуната, за да й благодарим за това, което направи. Надявам се занапред Маги да участва, когато имаме национални треньорски конференции и събирания на треньорите. Матей също е доста успешен като състезател и като треньор, също е една от легендите на нашия тенис. Има доста опит в чужбина като треньор. Изградил е няколко много добри състезателки. Отскоро Матей е в България и помага на федерацията с каквото може. За мен Матей и Маги добавят стойност към нашите курсове. Дават един по-страничен поглед, допълват и затвърждават наученото от нашите треньори.

- Бихте ли разказали малко повече за обучението и за ролята на ITF в него?
- България има право да ползва подкрепата на ITF (Международната тенис федерация) в много насоки за развитието си. Без най-добре развитите финансово тенис страни, всички други имат право на помощ от ITF, а те са 33 на брой. Тази помощ е в различни направления – участия на отбори, финансиране на състезатели. В годините назад някои от най-добрите български състезатели са получавали подкрепа от международната федерация като стипендия или участие по турнири. ITF също така подкрепя всички програми за развитие във федерацията – за хората с увреждания, масовите програми, треньорско обучение, Тенис 10 и т.н. За съжаление все още нямаме достатъчно добра и самостоятелна наша треньорска система на БФТ за треньорско обучение. Затова ITF ни помага чрез курсове и от миналата година наши треньори заминават на обучение в техния център за развойна дейност във Валенсия. Там работи големият специалист и автор на учебниците на ITF Мигел Креспо. Той е уважаван теоретик в света на тениса с изключително много научни трудове зад гърба си. Миналата година аз и Тодор Енев бяхме във Валенсия и изкарахме треньорски курс в офиса на ITF. Това беше много сериозно изживяване за нас и много ценен опит. Ако всичко мине успешно с последния модул, завършвайки този курс и сертифицирането ми като лектор, който може да води ITF Level 1 курсове в България, ще означава, че страната ни ще има всички основания да получи припознаване от ITF в лицето на техния пратеник за Европа – г-н Змаич, че можем да организираме ITF курсове и на нашите сертификатм и ще можем да слагаме ITFлогото. В момента курсовете се случват по прогрaмата на ITF,специалисти от тази организация са в България, учим по учебници на ITF, но не можем да слагаме логото. Това е една формалност, която като мине, ще донесе на треньорите възможността, изкарвайки тези курсове тук, да имат на своя сертификат логото на ITF. Много от тях си мислят, че с това лого отиват навсякъде по света и директно започват да работят. Но не е точно така, защото най-развитите тенис държави като САЩ, Франция, Германия, Великобритания имат собствени системи. Те приемат това, което даден треньор е изкарал като ниво, но той подлежи на курсовете в местната държава. За пример давам г-н Марк Тенънт, който присъства на първия модул. Той каза, че в Англия идват да работят хора от цял свят и за да получат припознаване от английската система, трябва да минат шестмесечен курс към LTA. Бонусът за тях е, че може да не започнат от най-ниското ниво на база на техния дългогодишен опит, визитка, изкарани курсове и могат да получат по-висок лиценз от най-ниското стъпало. Но няма как в тези държави с диплома или сертификат даден треньор да започне директно да работи и да бъде признат от местната федерация.

- Какво трябва да се направи, за да може българската система да получи бронзов статут на ниво ITF?

- От три години заботим по този проект. Трябва да имаме преведени всички учебници и материали за Level 1. Доста хора положиха много доброволен труд. Колегите, които миналата година участваха в курса като лектори. Една от участничките в настоящия курс преведе почти целия учебник. Искам да й благодаря! Това е Костадинка Стоилова. Найден Найденов, който миналата година беше с нас, а сега е в Америка, също преведе голяма част от материалите. Също така трябва да сме провели успешно курс, като са припознати един или повече лектори от ITF. Накрая г-н Змаич и г-н Тенънт ще си дадат оценката на курса.

- Какви са критериите, за да бъде завършен успешно треньорския курс?

- Кандидатите се оценяват по няколко параграфа. В този модул това бе нивото на игра. Следващият модул предстои практичен изпит – практически групов урок, практически индивидуален урок и в края на курса има оценка за тяхното персонално присъствие по време на курса, т. е. отношението им към учебния процес, дали са идвали навреме и т.н.. Оценката е средно аритметична от сбора на всички останали. За практическите изпити, които са ниво на игра, групов и индивидуален урок, кандидатите имат по два опита в рамките на този курс. Ако не успеят да издържат един от тези изпити, до шест месеца имат право да се явят за втори опит. Ако повече от един изпит е под нивото, могат да повторят след една година.

- Какви са следващите цели на БФТ в насока треньорско обучение?

- Работим и в края на годината ще започнем курс Level 2 на ITF – треньор на напреднали играчи. В България такъв курс не се е провеждал от 2009 г. Когато започвахме това нещо с Тодор Енев на една конференция през 2013 г. в Испания,където разговаряхме с хората от ITF, това беше една от основните ни цели. Радвам се, че сме все по-близко до нея. Идеята е нашите треньори да могат да изкарат по-високо ниво курс. Искам да подчертая, че за този курс могат да се запишат само треньори, преминали успешно Level 1 на ITF.

- Очаквате ли интерес от чужди треньори към курса Level 2?
- В миналото е имало, но тези две години не сме имали запитване. За Level2очаквам да има интерес от чужбина. Бройката за този курс ще бъде от 16 човека. Участниците ще бъдат подбирани по критерии, които ще откриете в най-скоро време, публикувани на сайта на БФТ. Средно между трима и четирима ще се борят за едно място.

- По какви други проекти работите?
- Екипът на БФТ работи да добави нови активности. Поддържаме контакт с немалко специалисти от чужбина. В момента подготвяме няколко неща и когато се финализират, ще ги обявим. Миналата година отделно от ITF, имахме нов тип лагер с Пол Макнами. Освен че се занимаваше с децата, той работеше и с техните треньори преди и след тренировките. Беше две в едно – и треньорите, и децата се обучаваха от Пол. Имаме идея и тази година да организираме подобно нещо. Беше доста успешна проява и колегите я оцениха високо.

- Как се става добър треньор по тенис, освен с много работа?
- Мога да споделя моето виждане, но смятам, че има доста по-достойни хора от мен, които да го направят. В България има доста успешни треньори в световен мащаб, които са произвели много добри състезатели през годините. Всички ние знаем техните имена. Но моето виждане е, че добър треньор по тенис се става с желание всеки ден да бъдеш по-добър от вчера, да се развиваш, да се интересуваш много от новите тенденции, новите технологии, които навлизат в играта и да обичаш това, което правиш, т.е. да живееш с него. За мен това са основните неща, които правят един треньор по-добър от останалите, които нямат тези качества.

- Коя тенис федерация има най-добре развито треньорско звено?
- Най-големите федерации в света отделят доста ресурси в това отношение. Бих отличил няколко. Със сигурност и четирите „гранд шлем” федерации, не само защото имат много по-голям бюджет от всички останали, но и защото в Англия, Франция, Австралия и САЩ е много силен департаментът по „развитие”. Италия, Германия, Испания също го развиват много сериозно. Системата за треньорско обучение в Белгия и Холандия също е на много високо ниво. Преди години Белгийският олимпийски комитет изследва за четири олимпийски цикъла, коя инвестиция в спорта докарва най-много медали на страната. Средствата може да бъдат за обучение на състезатели, лагери на състезатели, техника за анализ, за подобрение, за възстановяване и т.н. Най-възвръщаемата инвестиция в спорта като резултати е инвестицията в треньорското обучение, в треньорските кадри. До този извод са стигнали колегите от Белгийския олимпийски комитет. Обяснението е много просто. Обучавайки един треньор, разходите не са малки, но треньорът може да повлияе и да вдъхнови състезатели, да направи система в своя клуб или регион и по този начин да ги изведе на много по-високо ниво. Ако се интересувате по-подробно от това проучване, може да го откриете в Интернет.

- И накрая бихте ли разяснили какво точно представлява системата “Play and stay” и какви са ползите от нея?
- Системата „Play and stay” (“Играй и остани”) се появи в първите години на този век. ITF е една от първите организации, която тръгна да го прави. Съобрази размера на корта, топките и ракетите за най-малките участници. След това футбол, баскетбол, хандбал, волейбол си направиха мини вариант на техните спортове. Но го заимстваха от ITF. Причината за появата на тази система бе, че статистиката показваше, че много от хората по света не изпитваха удоволствие от играта и тенисът беше доста труден за практикуване спорт. За съжаление в момента в България все още има немалко места, където много от колегите треньори практикуват тенис с по-меки топки и по-малки ракети, но го практикуват по традиционния метод. Модерната методология включва развиване на играча. Играчът е в центъра и има реалистичност във всяко едно от упражненията. Започват да разиграват още от първия урок. Докато традиционният метод включва по-скоро обучение на техника в рамките на две-три години, а след това включване на децата на състезание. Това е едно от предизвикателствата пред нас като федерация за развитие на тениса - как повече треньори и клубове да практикуват „Play and stay” в истинския й смисъл.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини