БФТ с пример за успешно партньорство с бизнеса



22-04-2016 15:59 | Tennis24.bg

Чрез новия си проект „3Т – Тенис Тийм Талант“ Българската федерация по тенис показа как нагледно може да се осъществи успешно партньорство между спортна организация и бизнеса. Нещо, за което говори и спортният министър Красен Кралев в изнесените няколко лекции пред спортната общественост в различни региони на страната.

Проектът, който има за цел работа в отбор на млади тенис таланти от 11 до 14 г., разполага с бюджет от 80 000 лв. за първата година от създаването си. Той се поделя по равно между федерацията и различни спонсори. До момента има привлечени 4 фирми с различна стойност в програмата - „БНП Париба“-България, „Адвент груп“, Asics и ИК ЗИП ЕООД.

„Смятаме, че сме направили нещата по възможно най-прозрачния начин, както винаги го правим, че да успеем да привлечем още нови спомоществуватели за доброто на децата“, казва отговорникът за проекта във федерацията Пресиян Коев.

С набирането на спонсори за проекта се е нагърбил синът на една от най-добрите български тенисистки през 60-те години Мими Берон – Кирил, който заедно със Стефан Грение,който е бивш тенис състезател и настоящ треньор се опитва да приложи част от френския опит у нас.

„Намирането на фирми, готови да се включат, не е лесна работа. Макар и да има много тенис любители сред заможната категория българи, все пак стартираме нещо ново и хората още не го познават. Заради това започнах търсенето на партньори сред личните ми бизнес контакти. Повечето от тях са свързани с френската общност и френските фирми, тъй като съм член на Френско-българската търговска камара - разказва Кирил Берон. - Изключително сме благодарни на първите фирми, които решиха да ни подкрепят - „БНП Париба“-България, „Адвент груп“, Asics и ИК ЗИП ЕООД. Разбира се, проектът се нуждае от допълнително финансиране, тъй като в момента подкрепяме децата до 12 г., но за да има резултат целият ни замисъл, талантите трябва да се проследят и нагоре. Надяваме се да успеем да привлечем и други компании, при това български, които да започнат да се разпознават като възродителите на български тенис“, допълни той.

„Включването ни в проекта беше някак естествено, тъй като „БНП Париба“ е отдаден на тениса от 1973 г., когато започва партньорството с „Ролан Гарос“. Оттогава „БНП Париба“ се превърна в спонсор номер 1 по света, участвайки в някои от най-големите събития като Купа „Дейвис“ и „Фед къп“, „Мастарс“ турнири и др. Банката спонсорира и стотици тенис надпревари всяка година на различни нива – включително юношески, университетски и аматьорски в двата пола“, разказа Душан Цветкович, главен секретар на „БНП Париба“.

Според него само след няколко месеца от стартирането проектът вече дава резултати и показва, че с подобна подкрепа България може да има наследници на Цветана Пиронкова и Григор Димитров.
“Децата на България трябва да имат възможност да играят на международни турнири и да израстват чрез такива надпревари. Проектът дава възможност на всеки да успее, а не само онези, чиито родители могат да им осигурят пътуванията – сподели и Кристоф Кута, изпълнителен директор на „Адвент груп“. - Като цяло ние сме фокусирани върху израстването на хората чрез различни методи на обучение. Така че проектът отговаря на нашата мисия за развитие на таланти“, допълни той.

Освен че фирмите са официални партньори и дарители на Българска федерация по тенис, подкрепата за детския тенис се явява и част от корпоративната им социална отговорност. Логата на компаниите присъстват върху банерите и рекламните материали, изготвяни за проекта. Специален винил пътува с отборите ни из България и чужбина, пред който младите тенисисти се снимат, и така дарителите получават своята реклама и зад граница.

Освен това на първото издание на ATP турнира в София от категория 250, проектът бе представен в официалната брошура на турнира, в която визуално присъствие получиха и дарителите до момента.
„Нямаме специален профил на фирмите, които търсим да ни партнират в този проект – коментира генералният секретар на федерацията Катерина Генова. Достатъчно е компанията да има желание да подкрепи българския тенис и по-специално развитието на децата“.

Амбицията на всички, свързани с програмата 3Т, е да се увеличава броят на отборите в него като още догодина да има тимове и в 4-те възрасти (11, 12, 13 и 14 г.). „Решихме да не стартираме с всички отбори едновременно, защото имаше опасност да се получи ефектът на фоерверга – да има първоначален бум, но после бързо да приключи. А ние искаме да надграждаме тухла по тухла, но основите да са стабилни“, заключи Пресиян Коев.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини