Борис Бекер: Удоволствие е да си с Новак



21-04-2016 15:24 | Tennis24.bg

Президентът на AIPS Джани Мерло се срещна в Берлин с един от най-великите тенисисти в историята – Борис Бекер. Германецът ще остане в спомените на всички с титлата си от „Уимбълдън“ през 1985 г., когато е само на 18. В момента блондинът е треньор на световния номер 1 Новак Джокович, който получи наградата Laureus в немската столица за трети път в кариерата си.


Г-н Бекер, когато спряхте да се състезавате, мислел ли сте, че ще станете треньор? Ако не греша, вече се занимавахте с програми за млади таланти.
Ако трябва да бъдем точни – бях капитан на отбора за Купа „Дейвис“ на Германия. Бях отговорен за някой от по-обещаващите младежи в тима ни и се занимавах с тях пет години. Имах двама треньори на свое разположение и 25 спортисти, които федерацията подкрепяше. Беше любопитно и интересно преживяване.


Как се стигна до работа с Джокович? От кого дойде идеята за съвместна работа и кой направи първата стъпка?
Първо трябва да се върнем малко във времето. Работех като журналист повече от 10 години след онзи опит в тима за купа „Дейвис“. Бях коментатор за много телевизии – от ВВС до Sky, отразявах много турнири по цял свят. Мисля, че Новак е чул някой от коментарите. По това време той точно загуби позицията си на номер 1 и няколко финала в Големия шлем. Явно с думите си съм го засегнал и той е помислил, че мога да му помогна.


Тоест той е решил, че с работата си като коментатор, изразяващ мнение, можете да му помогнете?
Просто тогава казах истината – споделих и добрите и слабите му страни.


И той дойде при вас?
Не. Той беше в Йоханесбург за конференция, когато ми се обади. Беше 1 октомври 2013 г.


Самият той се обади?
Ако трябва да бъда максимално точен – обаждането беше от телефона на Едоардо Арталди, мениджърът му. Той беше работил за „Лото“, а аз бях посланик на компанията много години. Бяхме приятели. Той ми каза „Поздрави от Новак. Можеш ли да си представиш да работиш с него?“. А аз отвърнах: „Благодаря за цветята. Много уважавам Новак. Хайде да се срещнем в Монако и да поговорим за това“. Седмица по късно се срещнахме и говорихме 48 часа. Най-накрая се споразумяхме и седем дни по-късно започнахме съвместната си работа.


И така станахте треньор…
Аз съм главния треньор. Нека го наречем – технически директор, който ръководи екип от четирима души, двама са физиотерапевт и фитнес треньор, с които той работи от много години.
Дори не съм гонил Мариан Вайда, треньорът, с който Новак израсна, защото това щеше да е лудост. Той е важна част от моята работа. Говорихме много, изяснихме много неща. Аз съм техническият директор, т.е. този, когото да обвиняват, ако Новак не се справя.


Миналата седмица Новак загуби още първия си мач в Монте Карло. Той каза, че бил уморен. Физическа или психическа умора е това?
Не е психическа умора. Но мисля, че нервите му са опънати. Още е април, а той спечели Откритото първенство на Австралия, Мастърс турнирите във Флорида и Калифорния, Доха през януари – все състезания от топ-ниво. След начало на сезона като това, всеки шампион има нужда от месец да презареди. Но той искаше да играе в Монако, у дома. Пристигна в понеделник, а в сряда вече беше на корта. Пропусна да се запознае с играча, който го победи – един млад талант. Понякога първият кръг е по-труден от финала. Понякога можеш да загубиш, ако си уморен от гледна точка на ума. Защото той е много добре физически, както винаги. Освен това идва и моментът с клея – настилка, която винаги изисква по-продължителна адаптация.


Имало ли е някога проблеми между вас заради звездния статут и на двамата в света на тениса? Понякога блясъкът на прожектора може да е заслепяващ…
Винаги звездите, които са треньори, могат да са проблем, ако продължат да смятат себе си за такива. Това може да е пречка, защото вниманието трябва да е върху тези, които тренират. Не можеш постоянно да гледаш себе си – звездата треньор трябва да отстъпи, да мине на втори ред и да насочи светлините към новата звезда. Трябва да си достатъчно зрял, за да разбереш новите правила на играта, да схванеш, че има нужда от опита ти, не от звездния ти статут.


Какво най-много харесваш у Новак?
Той е човек, който много харесва спорта, не само тениса. Интересува се от всичко, познава футбола, атлетиката, баскетбола. Учи се от всеки. Той е скромен, и дори фактът, че е номер 1 в света, не го кара да мисли, че е Господ. Говори перфектно пет езика и винаги иска да се развива. Той е човек, който не забравя какво става около него, около нас. Интелектуалец е. помага на децата, има голямо сърце. Удоволствие е да се работи с него. Той има правилна визия за живота – с него може да се говори за политика, за икономика. Удоволствие е да си с него.


Гледайки към миналото, сигурно е можело да станете треньор и по-рано?
Не бях готов. Имах оферти. Видях Едберг и Лендъл като успешни треньори. Но моят момент просто не беше дошъл. Един шампион може да стане добър треньор само в точния момент. Погледнете футбола – Зидан беше велик футболист и сега води „Реал“ Мадрид към страхотен край на сезон. Неговият успех не е случаен. Той има мислене на шампион. Луис Енрике също беше великолепен футболист и сега е добър треньор. Има много примери и в Италия – Конте беше страхотен играч и е добър треньор на националния треньор. Няма да е лесно да се победи Италия на Европейското първенство. Но всички пристъпиха към новата си роля постепенно.


Беше ли ви полезна журналистиката?
Разбира се. Когато коментираш „Уимбълдън“ по телевизията виждаш нещата по различен начин. Виждаш неща, които не забелязваш на корта. Новак дойде при мен именно заради това.


Ще е готов ли той за Откритото първенство на Франция?
Имаме две седмици пред нас, след това ще участваме в Мадрид и Рим.


Какво мислите за свързването на тениса с допинга?
Тенисът е олимпийски спорт и трябва да уважава правилата. Не познавам случая на Шарапова в детайли, но мисля, че още няма присъда, затова трябва да се въздържаме от коментари.


Олимпийските игри цел ли са за Джокович?
Игрите в Рио са много важна дата в календара. Всички най-добри играчи бяха в Лондон и преди това в Пекин. Мъри спечели в Лондон, Надал – в Китай. Това, че не е печелил олимпийска титла е голям стимул за Новак и той ще играе и на сингъл, и на двойки.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини