До края на годината приемат закона за спорта



18-04-2016 19:37 | Tennis24.bg

Новият Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) ще бъде приет до края на 2016 година. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„Предстоят 14 дни дискусии на предложенията за закона. Приемаме предложения и препоръки по него от медии, спортни деятели, заяви Кралев. – До края на май трябва да влезе за гласуване в Министерски съвет и следва обнародване в Народното събрания. Смятам, че до края на годината ще мине и на второ четене. Проектът на нов закон е качен на страницата на ММС за широко публично обсъждане.”

Според Кралев най-сериозни дебати може да предизивка промяната за възможността на безвъзмедно право на ползване и строеж на спортни обекти и съоръжения до 30 г. До сега максималният срок е 10 г.

Първият човек в спорта ни обърна внимание, че основните промени в новия ЗФВС са именно разширяването на възможностите за ползване на спортни обекти, навлизането на държавна политика в спорта на общинско ниво, регламентиране статута, правата и задълженията на спортните организации и регламентирането на борбата срещу допинга.

Новият закон не предвижда данъчни облекчения за спонсори в областта на спорта.

„Няма как да има данъчни облекчения за спонсори. Това няма как да бъде и няма да бъде одобрено такова нещо, каза министърът. – Данъчни облекчения ще има за инвестиции в спортни обекти.”

Според Кралев една от най-сериозните промени в ЗФВС, които ще доведат до положителна промяна в спорта ни, е именно възможността на безвъзмедно право на ползване и строеж на спортни обекти и съоръжения до 30 г. До сега максималният срок е 10 г. В закона ще бъдат регламентирани всички възможности за възмездно и безвъзмездно ползване на спортните обекти. Ще се изисква и доказване на средствата, които се инвестират в тези начинания.

За да се избегнат злоупотребите, които се случват из цяла България с изграждането на спортни обекти по т.нар. програми „селски стадиони”, отпускани от Министерството на замеделието с европари, ще се изисква предварително съгласуване със спортния миснистър на всяко изграждане на спортен обект и съоръжение с публични държавни средства и средства от Европейския съюз.

Яна Касова
bgathletic.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини