WADA определи допустима граница за мелдоний



WADA определи допустима граница за мелдоний
13-04-2016 14:51 | Tennis24.bg

Изненадващо развитие за скандалното вещество мелдоний, което WADA обяви за допинг от 1 януари.

В специално изявление на Световната антидопингова агенция (WADA) се казва, че по-малко от 1 микрограм в пробата на даден спортист, дадена до март 2016 г., се явява допустима граница, но засега не е ясно дали това ще означава отрицателен резултат.

„В случаите, когато в допинг пробата мелдоний е по-малко от 1 микрограм и тя е взета до 1 март 2016 г., ще сравним със случаите с препарата до 1 януари 2016 г. В такъв случай се допуска, че атлетът не е приемал препарата умишлено, след неговата забрана”, се казва в изявлението на Агенцията.

С тези препарати, съдържащи мелдоний, изгоряха около 150 спортисти, като 40 от тях са руснаци. Сред тях най-известното име е това наМария Шарапова.

Това вещество бе намерено и в пробата на спортист №1 на България лекоатлетката Габриела Петрова.

В същото време става ясно, че продължават изследванията на пробите на спортистите, в чиито шишенца мелдоният е от 1 до 15 микрограма.

Решение по временните дисквалификации на спортистите, уличени за мелдоний, остава за международните федерации, ако концентрацията на веществото в пробата, взета до 1 март 2016, е от 1 до 15 микрограма и ако в пробата, взета след 1 март, неговата концентрация е под 1 микрограм.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини