Кога е полезно да забравяме?



05-04-2016 10:34 | Tennis24.bg

Списание ВВС ЗНАНИЕ разговаря с Алън Бадли, професор по психология в университета в Йорк, Великобритания.

Защо забравяме толкова много неща?
Забравянето предизвиква негативни реакции! Всички се оплакваме от него, а психолозите публикуват безкрайни данни за погрешимостта на очевидци и опасността терапевтите да създадат фалшиви спомени при деца, жертва на насилие.  

Така че защо и как забравяме? Важно е, че забравяме избирателно. Запомняме важни неща и странни преживявания, а забравяме рутинните подробности. Ако всичко се запазваше в еднаква степен, щяхме да потънем в информация. Способността ни да запомняме специфични индивидуални събития и да ги разположим във времето и пространството, се нарича епизодична памет. Тя изисква някакъв тип система за мисловно картотекиране, която се появява, за да разпредели важното от несъщественото.

Как учим? 
Ученето не зависи от една единствена способност. Различни системи са в основата на придобиването на лични преживявания, факти, навици и умения. Има обаче общи принципи, които се прилагат извън тези системи. Например, по-добрата стратегия е да учите на малки интервали, но често, с почивки между учебните процеси, отколкото да си натъпчете в главата всичко наведнъж.

Друг основен принцип е, че ако тествате наученото, това често може да е по-ефективно, отколкото да учите допълнително. Това откритие има значително потенциално значение в сферата на образованието, където изпитването обикновено се разглежда като метод за оценка на наученото, вместо метод за подобряване на ученето.

Що се отнася до мозъчната функция, от много години е известно, че е необходима някаква форма на консолидация на неврохимичната следа, оставена от учебния опит. В този процес участва хипоталамусът - структура, дълбоко в мозъка. Наскоро избухнаха противоречия дали консолидацията е единичен процес или продължава многократно, с прехвърляне на информация от хипоталамуса към други части от мозъка.

Прочетете цялата история в новия брой на ВВС ЗНАНИЕ - списанието за любознателния ум.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини