Пресиян Коев: Проектът 3Т тръгна много добре



31-03-2016 15:09 | Tennis24.bg

Пресиян Коев е отговорник „Развитие“ в Българската федерация по тенис и като такъв е пряко свързан с треньорското обучение и програма "Тенис 10". От скоро под негово ръководство е и най-новият проект на федерацията - „3Т – Тенис Тийм Талант“. Основната цел на програмата е работа с младите таланти от 11 до 14 г., като са сформирани отбори, чиято подготовка и участие в турнири в Европа и света се финансира със средства на проекта. През тази година 3Т стартира работа с два отбора - „А“ и „Б“ до 12 г., като всеки тим се състои от по 2 момичета, 2 момчета и 1 треньор. Официални партньори на проекта 3Т са „БНП Париба“-България, „Адвент груп“, Asics и ИК ЗИП ЕООД. Ето какво сподели Коев пред официалния сайт на федерацията:

- Г-н Коев, как се роди идеята за проекта „3Т – Тенис Тийм Талант“?
- Преди около година двама тенис ентусиасти - Кирил Берон и Стефан Роние, се свързаха с Българска федерация по тенис и искаха да видят как могат да ни бъдат полезни. Ние им разказахме за нашите проекти, които вече правихме и те предложиха да се започне нещо ново. Така стигнахме до идеята за 3Т проекта, който в момента се осъществява.

- Този проект функционира ли в други чужди федерации, взаимствали ли сте нещо от по-добре развитите тенис нации?
- Специално името на проекта си е наше, но със сигурност нещата, които ние правим се препокриват с основни неща на доста от европейските и водещите в света тенис федерации. Използвали сме техни идеи, разбира се, но когато говорим за развитие на млади играчи не може човек много да импровизира. Тук всичко е ясно – трябва да се подсигури най-добрата среда и да се намери финансиране за играчите.

- Какво всъщност е идеята на този проект?
- Нашата идея е да направим проекта 3Т за 4 възрасти – 11, 12, 13 и 14 г. В момента работим с два отбора от 12-годишни, а желанието ни е догодина да прибавим още една възраст. Смятаме, че в тези възрасти е най-удачно развитието на децата да се случва като отбор. Да, много хора биха казали, че тенисът е индивидуален спорт, но децата, техните родители и личните им треньори трябва да получен тенис образование като част от отбор, което е важно за развитието на децата по-натам. Именно тази идея как да се работи в отбор сме я взаимствали. Това е нещо, което всяка една уважаваща себе си федерация, която има проекти за развитие, го прави. След 15-годишна възраст става по-трудно да се прави отбор. Особено при момичетата – те започват да играят и по женски турнири, и там отборните състезания са по-голяма рядкост.

- Как бяха селектирани деца за „А“ и „Б“ отборите по програмата 3Т?
- Месец преди да започнем със селекцията, разяснихме на клубовете и на родителите на децата как ще се случи проекта. Децата минаха през държавно първенство по единично и по двойки през зимата, както и през специално организиран квалификационен турнир, в който можеха да участват само първите 8 деца по ранглистата на България. Държавното беше на твърда настилка, а турнирът – на червени, шамотни кортове. Така че успяхме да поставим децата при една нетипична за тях ситуация – да играят на две различни настилки за много кратък период. Но в тениса адаптирането е много важно и може да се случи дори в един турнир при подрастващите да се играе на различни настилки. Първите двама от двата пола, получили най-много точки от тези две състезания, бяха селектирани в „А“ отбора, за който проектът планира и поема 9 състезания, а вторите най-добри двама бяха поканени в „Б“ отбора, за който има предвидени участия в 6 турнира.

- Всички ли откликнаха на поканата да се включат? Как реагираха родителите им?
- Честно казано, родителите и личните треньори на децата имаха своите съмнения не толкова в полезността на това, което ще правим, а по-скоро в новите правила, които наложихме. Защото проектът 3Т не допуска по време на състезания родители да присъстват заедно с децата, както и по време на подготвителните лагери. И това ние го взаимствахме от наши колеги от чужбина, които имат много по-голям опит в организирането на такива проекти. Тези мерки много успешно се прилагат от водещи световни федерации като канадската, американската, английската и френската. За нас е много важно на 12 г. децата какво образование ще получат как да се справят сами. Имаме негативен опит в това родителите да изземат много от функциите им. На един по-късен етап това оказва влияние върху справянето с трудностите, води до липсата на такива умения. А така децата се сблъскват и се научават как да се справят с предизвикателствата, които им предоставя животът на тенисиста. Имаше леки вълнения от страна на родителите, те размишляваха за ден-два дали това е най-доброто, колебаеха се. За съжаление дори получихме отказ от родителите на едно от децата, но ние абсолютно разбираме позицията на семейството му и се надяваме, че догодина при едно добро негово представяне, той ще бъде част от нашата програма.

- А имате ли подкрепа от страна на личните треньори на децата?
- Изненадан съм от неимоверната подкрепа, която срещаме от личните треньори на всички деца, които са в проекта. Сякаш те са чакали отдавна нещо такова да се случи и в момента основното чувство, което усещам към нас е благодарност за това, което правим. Разбира се, те държат на тяхната си работа и ние поддържаме много тясна връзка с всеки един от тях. След всеки турнир изпращаме доклад за представянето на детето и треньорите на „А“ и на „Б“ отбора са постоянно на тяхно разположение за обсъждане на актуалните въпроси, които възникват в хода на работата с дадения състезател. Една от задачите, които си поставят такива програми по света е как да направят проекта много по-атрактивен за личните треньори на децата. Ние имаме идея в края на годината да отличим личния треньор на най-добре представилото се дете.

б отбор

- Досега минаха 3 турнира от проекта. Как оценявате представянето на децата в тях?
- Досега имахме по един турнир за „А“ и за „Б“ отбора, плюс едно бонус участие за финалистите ни в двата пола от държавното на силния турнир в Оре, Франция. Ще ми се да се ощипя, защото нещата тръгнаха доста добре. Благодарение на позициите на БФТенис и личното настояване на Кирил Берон за първи път в Оре имахме 4 играчи в основната схема. Тъй като до 12 г. няма ранглиста в Европа, организаторите решават колко човека да допуснат в основна схема и ние получихме право на 2 момчета и 2 момичета. В състезанието всички деца постигнаха поне по една победа, а Денислава Глушкова достигна до третия кръг. За някои това не е кой знае какво, но турнирът наистина е много силен, от календара на Европейската федерация е, но в него традиционно играят най-силните световни нации като САЩ, Канада, Австралия. Бих казал, че това е неофициално световно първенство и за нашите деца беше невероятен опит. Дори в местната френска преса, като имате предвид, че там тенисът е спорт номер 2 след футбола, бяха написали за нашия проект и за пробива на 4-те ни деца в основната схема на турнира.Първият турнир за „А“ отбора ни бе в Умаг, Хърватия. Там Катерина Димитрова спечели при момичетата без да загуби сет. Заедно с Денислава Глушкова пък триумфираха и на двойки. На момчетата като че ли още нещо малко им липсва, за да запишат и те по-добри резултати. В Анталия, където игра „Б“ отбора, Стела Пеева спечели турнира при момичетата, а Драгомир Драганов стана първи в утешителната надпревара при момчетата. Приятна изненада бе и представянето на по-малкия с година Виктор Марков, който няколко дни преди турнира научи, че ще участва и записа 2 победи. Също адмирации за Мария Танева, защото тя тренира от най-скоро, от малък град като Нова Загора е, но има много сърцат треньор в лицето на Стоян Шатов и има изключително интелигентна игра. Така че в първите два турнира за отборите представянето на децата надмина моите очаквания.

- С кои треньори работят отборите?
- По един треньор отговаря за всеки отбор целогодишно. Йордан Кънев е начело на „А“ отбора, а Крум Крумов – на „Б“. Аз съм изключително радостен, че те приеха покана на федерацията да участват в проекта. Йордан Кънев е дългогодишен състезател в отбора на България за Купа „Дейвис“, с много добри представяния в световен мащаб в юношеските турнири. През 2015 г. той води отбора ни в Летните купи за момчета до 12 г., който победи Франция и бе много близо до класиране, въпреки че в него участваха с година по-малките Динко Динев и Светлин Керемедчиев, които сега са в „А“ отбора.Крум Крумов също има опит във воденето на отбори за конкретни състезания. Той е млад специалист, който е готов да се учи и е готов да направи най-доброто за децата. И двамата водеха отборите ни до 12 г. в Зимните купи тази година, като и двата пола станаха трети и за много малко не успяха да стигнат финалния кръг. В своя дебют като национален треньор Крум бе само на 2 точки от класиране на момичетата и с победа над Украйна. Освен това и двата отбора работят с психолог, което се отразява изключително позитивно върху децата.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини