Човекът в сянка до Федерер



30-03-2016 11:20 | Tennis24.bg

Иван Любичич. Този отговор ще получите ако попитате някой почитател на тениса кой е треньорът на Роджър Федерер. А преди него? Не е трудно – Стефан Едберг, Пол Анакон, Тони Роуч, Петер Лундгрен. Но колко често чувате някой да споменава името Северин Люти?

Люти е бивш тенисист, отказал се от спорта едва на 20-годишна възраст. Той е само 5 години по-възрастен от Роджър Федерер. Сийв (какъвто е прякорът на Люти) е предимно свързван с отбора на Швейцария за Купа Дейвис, тъй като той е капитан на тима и го изведе до първа титла в отборното първенство за мъже през 2014г. Северин също така помага и на Стан Вавринка в индивидуален план. Но доста хора не знаят, че швейцарецът е част от екипа на Федерер от 2007 г. досега – повече от всеки друг треньор. Какво влияние всъщност има той върху своя сънародник?

Със сигурност няма как да знаем в детайли, но за начало – той е приятел. И то много добър приятел, от почти 10 години. Както е известно в професионалния тенис няма много истински приятелства. Отношенията между Люти и Федерер до някаква степен напомнят на тези между чичо Тони и племенникът му Рафа. Също така Люти често придружава г-жа Федерер на големите турнири и ѝ помага в грижите с децата. Определено подобен вид подкрепа дава известно спокойствие на Роджър и му помага да остане фокусиран върху тениса и турнирите, в които участва.

Федерер винаги възхвалява Сийв и споменава, че неговите съвети и предложения в игрово отношение са изиграли важна роля в дългата му кариера. Изглежда, че Люти приема и друга роля, а именно да помага на основните треньори да се сработят с Маестрото по-добре и да разберат неговото мислене, игрова настройка и разбиране за спорта. Северин трудно може да замести Любичич или някой от предишните наставници на Федерер, но за сметка на това неговият принос най-вероятно стои зад немалка част от успехите на Фед-Експрес, въпреки че хората рядко споменават името му. Самият Роджър често казва, че публиката и експертите не отдават заслуженото на Сийв. И със сигурност е прав.

Северин Люти за Федерер е като Дрю Бундини Браун за Мохамед Али или Ник Болетиери за Андре Агаси. Приятел, ментор, “голям брат”, почти част от семейството. Част от голямото представление. Не е главният актьор и може би доста от Вас няма да го запомнят, но той знае своето място и роля. И е незаменим.

Автор: Иван Турлаков
(Коментарът е част от конкурса на ЕС МЕДИА, част от която е и Tennis24.bg. Подробности за конкурса може да намерите ТУК)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини