Изгряващи звезди: Александър Зверев



28-03-2016 14:30 | Tennis24.bg

Те са млади и талантливи. Имат стил, вече градят кариера и много искат да успеят. Официалният сайт на Откритото първенство на Франция реши да представи някои от най- обещаващите млади тенисисти. Александър Зверев е един от тях.

Германецът привлече вниманието на турнира в Индиън Уелс, където първо победи Григор Димитров, а след това бе много близо до успех и срещу Рафаел Надал. Той е добре познат по кортовете на „Ролан Гарос“, след като през 2013 г. игра финал на турнира при юношите.

Той е най-високо класираният тенисист от набор 1997 г., след като няколко месеца преди 19-ия си рожден ден стигна до номер 52. Зверев е вторият тийнейджър в света в топ 100, само няколко позиции след хърватина Борна Чорич. Той стигна до полуфиналите в Монпелие, четвъртфиналите в Ротердам и Топ 16 в Индиан Уелс и така даде заявка за още по-големи успехи през годината.

За това може да свидетелства успехът му срещу Жил Симон в третия кръг в Индиън Уелс. Саша има победи и над Марин Чилич (номер 13 в света) и Григор Димитров (номер 26). „Той е сигурен номер 1 в света. Владее всички удари, висок е, сервира добре и от първи, и от втори опит, удря добре от дъното на корта, има добър форхенд и бекхенд. Има всичко, което е необходимо, за да стане велик играч“, каза Рафаел Надал след мача между двамата, в който тийнейджърът имаше мачбол.

Роджър Федерер също е ентусиазиран за бъдещето му и често използва германския младеж за спаринг. „И преди бях голям фен на Роджър, но сега съм още по-запален, когато играем по време на сезона. Той често ме вика да тренираме заедно. Не знам защо, честно да си призная, но ми е от голяма полза. Той ми дава съвети как да се държа на корта, как да реагирам в решаващи моменти“, признава Зверев.
зверев

Федерер може да е модел за Зверев, но всъщност младежът дължи най-много на семейството си. Баща му, Александър-старши е бивш номер 175 в света и е треньор на сина си. Майка му също е треньор по тенис, а брат му Миша е професионален тенисист. Детството на Александър всъщност е минало по турнирите на АТР и в следване на изявите на брат му, който през 2009 г. стига до номер 45 в света. В тийнейджърските си години той често е спаринг партньор на Миша. Благодарение на батко си Саша добива представа за възможните възходи и падения в кариерата си за следващите 10 години.

„Подкрепяме се един друг много. Миша ми помага много, откакто станах професионалист. Той е профи от много време, така че може да ми дава съвети и информация за противниците ми“, споделя Александър. Младежът показва доста зряло мислене въпреки успехите си напоследък. Това отново до голяма степен се дължи на антуража му, който не му позволява да „литне високо в небесата“. "Те ми помагат да остана здраво стъпил на земята. Казват ми кое е добро, кое не. Без тях – баща ми и брат ми, нямаше да съм там, където съм. Хубаво е да ме забелязват, но всички знаем, че имам още много работа пред мен, преди да стигна върха на възможностите си", признава Саша.

Повече от работата той върши в родния си град Хамбург, в Монако, където живее в момента и в Садълбрук във Флорида, където за неговата подготовка се грижи бившият кондиционен треньор на Анди Мъри Джез Грийн. Зверев има внушителна фигура, като се извисява на 198 см и тежи 86 кг. Това определено му помага да е в крак с изискванията на съвременния тенис – убийствен сервис и страховити удари от дъното на корта. Това, от което има нужда е стабилност и издръжливост. Освен това, като все още подрастващ организъм, той е подложен на огромен риск от контузии. „Миналата година работихме много в паузата между сезоните. Фитнес, тежести, бягане… Свършихме много тежка работа. Знам обаче, че имам още много да работя. Все още се развивам физически и в този аспект трябва да продължа да работя, ако искам да бъда най-добрият и да печеля титли от Големия шлем. Доказателство за това е и загубата му от Надал в третия кръг на Индиан Уелс.

Кариерата

Роден в тенис семейство Саша израства, заобиколен от ракети. Родителите му са тенис учители след преместването си от Русия в Хамбург през 1991 г. „Бях едва на 1 година, когато тичах из целия апартамент, гонейки с ракета една топка. Това принуди нашите да ме водят на корта. Като станах на 5 започнах да играя всеки ден по половин или един час. Родителите ми работеха в един клуб и свършваха късно работа. Често ги карах да поиграят с мен макар да беше 7-8 часа“, спомня си германецът. В началото той играел и футбол, и хокей на трева. Когато станал на 12 обаче трябвало да избере един спорт. Бързият му прогрес показва, че изборът му е бил правилен. Той винаги е бил един от най-добрите в своята възрастова група – стигал до полуфиналите на турнирите за 12-годишни и 14-годишни на Ориндж Боул, юношеския финал на „Ролан Гарос“ и т.н. Печели титлата при юношите на Откритото първенство на Австралия през януари 2014 г. и след това става професионалист. Оказва се, че решението му отново е правилно – през юли същата година печели титлата на Чалънджъра в Брънсуик като побеждава Пол-Анри Матийо на 17 години и два месеца. След това бившият шампион от Уимбълдън Михаел Щих му издейства уайлд кард за турнира от категория "ATP 500" в Хамбург. Там стига до полуфиналите, като по пътя си побеждава 19-ия в света по това време - Михаил Южни. През 2015 г. продължава бавния си напредък като се изкачва от 131 до 83 позиция в световната ранглиста.

зверев

Какво да очакваме от него през 2016 г.?

Зверев е много фокусиран и отдаден по характер. Затова за него няма граници. Но едновременно с това той не се напряга много. „В момента просто искам да печеля мачове. Очевидно всеки иска да печели титли и Големи шлемове. Ясно е, че и аз работя за това, но знам, че пътят е дълъг и труден“, казва Александър. Близката му цел е да премине във втори кръг на турнир от Шлема. Предвид играта му срещу звезди като Надал и Томас Бердих в мачовете за Купа Дейвис и на турнира в Марсилия), това е само въпрос на време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини