Дейвид Хагърти: Искам тенисът да остане чист



25-03-2016 22:02 | Tennis24.bg

В първите шест месеца на новия си пост - президент на Международната тенис федерация (ITF), Дейвид Хагърти запази мълчание. За това време спортът бе разтърсен от обвинения в корупция и манипулиране на мачове, допинг-скандал с една от най-големите звезди – Мария Шарапова и масова дискусия за равното заплащане на мъжете и жените в турнирите.

„Да, изскочиха някои проблеми, които ме отдалечиха от основната ми цел в спорта. Но, където има проблеми, има и възможности“, философски каза Хогърти в ексклузивно пространно интервю за АП. Той е бивш президент на Американската тенис асоциация, като през септември замени в ITF италианеца Франческо Ричи Бити и се превърна в единственият американец начело на международна федерация на олимпийски спорт.

За агенцията Хогърти обяви, че основната му цел на поста е да запази чистотата на спорта. Той се надява да намери схемата, с която да предотврати уговарянето и манипулирането на мачове, да затегне анти-допинговата политика и да предприеме мерки срещу играчи, които приемат мелдоний – най-новото забранено лекарство, с което „гръмна“ Шарапова.

„Искаме да сме сигурни, че всеки зрител вярва, че тенисът е чист спорт, защото той е!“, настоява президентът.

Корупцията изплува на дневен ред по време на Откритото първенство на Австралия през януари, когато ВВС и BuzzFeed публикуваха разследване, в което имаше доказателства, че поне 16 тенисисти от Топ 50 са участвали в уредени мачове в последните 10 години. Това доведе до независимо разследване от страна на управниците на различните тенис-структури.

„Когато манипулирането на мачове надигна грозната си глава, почувствахме, че можем да говорим за това, което сме направим. Сигурен съм, че Съветът за тенис интегритет разследва всеки подозрителен мач и ако имаме доказателства да накажем някого, това ще се случи. Трябва да гледаме в перспектива. Имаме 246 мача, за които има необичайна активност при залаганията в последната година. Общо са изиграни 120 000 мача. Това е наистина нисък процент. Няма да толерираме никого. И един е много. Но необичайните залози не означават нищо. Нямаме доказателства“, казва американецът. Той настоява, че ITF работи усилено с младите тенисисти и ги предупреждава за опасностите от манипулирането на мачовете. Съветът за тенис интегритет работи с увеличен персонал, включващ анализатор и следовател.

По отношение на Шарапова и признанието й, че е била уличена в употребата на забранения от началото на 2016 г. мелдоний. „Мисля, че това показва, че в тениса няма някой играч над другите и над чистотата в спорта. Ако някой наруши правилата, ще бъдат взети мерки срещу него“, каза босът. Той обаче разкритикува екс-шефа на WADА Дик Паунд за критиките му към тенис властите, чеса знаели, че в спорта им има допинг. „Честно казано, дразнещо е такива, т.нар. експерти да говорят неща, които не са фактологично верни. В този случай имаме  бивш президент на WADA, който говори неща, които не са реални“, коментира той. Според последни данни, за 2015 г. са взети 4433 проби, като 1658 са кръвни проби, взети не в състезание. „Не винаги количеството означава качество“, обяснява Хагърти.

По въпроса за равенството в заплащането на половете. „Вярваме в равенството на половете. Това е много важно за нас. Няма значение, че US Open е първият турнир от Големия шлем, който изравни заплащането на мъже и жени преди повече от 30 години. Жените също създават забавление като мъжете. И двата пола са еднакво и честно платени“, коментира американецът. В интервюто той разкритикува бразилците за забавянето им на подготовката на тенис съоръженията олимпийските игри в Рио. Неговите приоритети са в реорганизацията на световните отборни първенства за Купа „Дейвис“ и „Фед Къп“. ITF обсъжда промени, според които финалите да се играят на неутрален терен във формата на Файнъл 4. Предложенията ще бъдат разгледани на Асамблеята на ITF през февруари 2017 г., като евентуални промени е бъдат наложени през 2018 или по-вероятно 2019 г.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини