Рекордите на Ролан Гарос



03-06-2014 09:52 | Любомир Тодоров

От началото на сезона на червено през 2014 г. медийното внимание е насочено към рекордите на „Ролан Гарос“, които Рафаел Надал може да подобри. А те са девета титла и пета поредна.
Но има много върхови (и често куриозни) постижения на турнира в Париж, които трудно могат да бъдат обновени. За някои от тях ще се опитам да ви разкажа.

Още на второто издание на турнира при дамите през 1926 година фамозната френска тенисистка Сюзан Ланглен печели трофея светкавично. На финала тя побеждава с 6:1, 6:0 американката Мери Браун. Двубоят продължава едва 27 минути. Едва ли този рекорд на Ланглен може да бъде подобрен при завършен мач, в който едната участничка не е получила контузия.

С оглед на развитието на тениса в наши дни, трудни изглеждат за счупване и други постижения, но свързани с възрастта. Най-младата шампионка на „Ролан Гарос“ е Моника Селеш, която е само на 16 години и 6 месеца, когато побеждава на финала Щефи Граф със 7:6, 6:4 през 1990-а. Така левичарката от Нови Сад отнема на германската звезда и приза за най-млада победителка. Когато Граф печели за първи път във Франция през 1987 г., тя е на „цели“ 17 години и 11 месеца.
При мъжете през 1989-а Майкъл Ченг надви ва финала Стефан Едберг когато беше на едва 17 години и 3 месеца.

А как да коментираме рекорда за най-малка победителка при девойките? Мартина Хингис триумфира през 1993 г. , когато е само на 12 години и 8 месеца.


В другия край на скалата Серина Уилямс имаше възможност през този юни да се доближи максимално до най-възрастната победителка в турнира. Това е унгарката Жужа Коморчи, която е спечелила през 1958-а, когато е била точно 33-годишна. Ако американката бе успяла да защити титлата си, щеше да е на 32 години и 8 месеца.

Изглежда непоклатимо, поне този сезон, и постижението на Андрес Химено, който вдигна купата на 34 години и 10 месеца през 1972 година.

Както е известно, предназначението на рекордите е едно-единствено: да бъдат чупени. Така че и тези, които засега изглеждат непоклатими, вероятно един ден ще бъдат подобрени. Но със сигурност този ден няма да е толкова скоро.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини