Почина легендата на световния футбол Йохан Кройф



24-03-2016 15:19 | Любомир Тодоров

На 68 години в Барселона почина Йохан Кройф. Великият холандски футболист и треньор загуби битката с рака.

Освен като легенда на "оранжевите", Аякс и Барса, Кройф ще бъде запомнен и с благотворителната дейност, която развиваше неговата фондация.

Тя е партньор на Международната тенис федерация и основен спонсор на тениса в инвалидни колички от 2003 година. "Фондация Кройф" е подарила хиляди от специализираните колички на десетки федерации, включително и на БФТ. Освен това фондът спонсорира и юношеските мастърси на ITF и редица други прояви.

Йохан Кройф беше роден на 25 април 1947 година в Амстердам. Прави име в Аякс, където дебютира като невръстен юноша. Без Кройф може би не би бил създаден Тоталния футбол, който смая света през 70-те години на ХХ век в ерата на треньорите Щефан Ковач и Ринус Микелс.

Йохан печели на три пъти Купата на европейските шампиони с Аякс (1971-73) и извежда националния отбор на Холандия до сребърните медали на световното първенство през 1974 година. Същия сезон преминава в Барселона. Кройф става първият триткратен носител на "Златната топка" за най-добър футболист на Европа.
Кройф

Като треньор той също постига редица успехи. Възражда Аякс, налага младия Марко ван Бастен и печели Купата на носители на национални купи през 1987 година. от 1988-а става наставник на Барселона. Именно Кройф откри за света таланта на Христо Стоичков, Пеп Гурдиола, Чики Бегиристайн и много други.

Той донесе първата Купа на европейските шампиони на каталунците през 1992 година, а преди това и КНК през 89-а. По идея на Йохан е създадена и академията на Барса, в която са моделирани стотици елитни футболисти и чиято рожба е и Лионел Меси. Тя практически копира младежката академия на Аякс, чиято рожба е самият Кройф.

В последните години Йохан беше съветник в Аякс и Барса, занимаваше се активно с фондацията си и имаше своя рубрика в "Де Телеграаф".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини