Дария Касаткина: Искам да направя Златен шлем



19-03-2016 15:38 | Tennis24.bg

18-годишната рускиня Дария Касаткина влезе в полезрението а специалистите този сезон с поебдите си над Винъс Уилямс и Тимеа Бачински. Доброто й представяне продължи и в Индиън Уелс, където стигна до четвъртфиналите (отпадна от Каролина Плищкова) и проби в топ 50 на женския тенис. Сред най-силните й моменти за сезона е и й победата й в тандем с Елена Веснина над Мартина Хингис и Саня Мирза.

Ето какво каза тя за сайта tennis.com:

- Справяш се много добре напоследък. Очакваше ли такива успехи на тази възраст?
Никога не очаквам нищо, защото това никога не е на добре. Просто излизам на корта. Подготвих се много добре. Така че, ако стигам четвъртфинали…то е защото го заслужавам.

- Каза, че искаш да стигнеш до Топ 20 този сезон. Още ли мислиш, че си на правилния път?
Да, особено сега – защо не? Но не се фокусирам върху ранглистата. Концентрирана съм върху играта и искам да подобря тениса си във всеки следващ мач, всяка следваща тренировка. Смених треньора си през октомври 2014 г. и това дава резултати. За една година свършихме много добра работа. Мисля, че с подобряването на играта, ще скоча и в ранглистата и ми предстоят много прекрасни моменти.

- Каква е целта ти в кариерата?
Мечтите ми са много големи. Искам да направя Златен шлем (бел. ред. - спечелване на четирите турнира от Шлема и олимпийска титла). Защо не? Но…засега съм далеч от това. И все пак – мечтая за това. Никога нищо не е достатъчно. Затова ще вървя напред и ще преследвам мечтите си.

- Как започна да играеш тенис?
Покрай брат ми. Той обичаше да играе за забавление. И каза на родителите ми, че и аз трябва да започна. Бях 6-годишна. Първите две години тренирах по два-три пъти на седмица. И започнах да ходя на турнири, да постигам успехи. После започнах да ходя на национални първенства, европейски турнири, турнири на ITF и т.н.

- Кой е най-важният човек, оказал влияние върху кариерата ти?
Брат ми Александър. Подкрепя ме от 9-годишна. Той е треньорът ми по фитнес. Родителите също винаги са около мен. Треньорът ми, Владимир Платеник… Работя и със словака Марош Молнар за физическа подготовка. Всички те ми помагат много.

- А какви тенисисти те вдъхновяват?
Трудно ми е да кажа. Не гледам много другите. Просто се фокусирам върху моята игра. Обичам да гледам мъжки тенис. Особено Рафаел Надал. Той е любимият ми тенисист. Не обичам да гледам много женски тенис, защото е странен. Те не играят толкова добре… Мъжете имат страхотен тенис, движението им е… невероятно. Това са два елемента, които правят по-добре от момичетата. И са наистина по-дисциплинирани от нас.

- Някои руснаци предпочитат да не тренират в родината си. Ти къде се готвиш?
Подготвям се в Словакия вече почти цяла година. В Русия е много трудно. Ако искаш да се развиваш, трябва да си в Москва, а аз не харесвам Москва. Затова отидох в друга държава. По-добре е да си в Европа, защото всичко ти е близо. За мен това е най-добрият вариант. Москва е твърде голям град, с много хора, трафик…мразя я. Живея в малък град – Търнава, с около 75 000 жители. Ако искаш да пазаруваш си за 20 минути в Братислава.

- Какво обичаш да правиш, когато не тренираш?
Обичам да съм с приятелите си. Обичам да гледам футбол. Фен съм на „Барселона“, пак заради брат ми. Обичам да играя футбол. Харесвам всички спортове. Понякога просто си лежа и си ровя в телефона.

- А как се чувстваш като професионална тенисистка?
Първото ми най-хубаво изживяване беше на US Open. Влязох в турнира като лъки лузър, а стигнах до трети кръг. От тогава вярвам, че мога да побеждавам и добри тенисистки. Играх много добре за Купа Кремъл, стигнах полуфинал от квалификациите, а с Елена Веснина спечелихме титлата на двойки. Това са много важни за мен момент, защото вдигнаха самочувствието ми, а  това е важно за мен.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини