Ще доминира ли Роджър Федерер през 2011 г.?



08-12-2010 18:56 | Николай Драгиев

След Уимбълдън, много добре-известни спортни коментатори изразиха мнение, че Роджър Федерер никога повече няма да си върне първото място в световната ранглиста. Винаги съм си мислела, че това е твърде прибързано заключение и като цяло дразнещ спор. Каква е реалната ситуация?

Безспорно най-класният състезател в тениса за момента е именно Федерер, най-малко резултатите му от последните години го показват. На всичкото отгоре "слабите" му постиженията му през 2010 г. биха били приети на драго сърце от всеки един друг тенисист. Колко бързо и лесно обаче, е да отпишеш някого.

С оглед представянето на Федерер на ATP World Tour Finals в Лондон, аз вярвам че той може да направи забележителна 2011 година. Швейцарецът доказа срещу осемте най-добри в света какво може. По пътя си към титлата той загуби едва един сет. Това се случи срещу Надал във финала, но след това той спечели убедително третата част.

Действително, проявите на закрито са в пъти по-пасващи спрямо стила на Федерер отколкото на Надал, но всички ние знае за възможностите на Надал да печели навсякъде, по всяко време, нали?

Никой разбира се не поставя под съмнение това, че Рафаел Надал е номер 1 за 2010 г. По страхотен начин той спечели три титли от Големия Шлем, а освен това е страхотен представител на тениса по света. Съперничеството му с Федерер е най-впечатляващото в историята на тениса. Двамата пък демонстрират невероятно уважение един към друг, че дори са приятели. Напълно нетипично за големите спортисти, които са въвлечени в толкова сериозно съперничество.

Интересно е разбира се да се види дали Надал ще задържи перфектната си форма и през следващия сезон. Това ще му бъде абсолютно необходимо, ако иска да спре доминацията на Федерер.

Попитах човек от близкото обкръжение на Федерер малко след полуфиналния му двубой с Джокович на US Open, защо Роджър игра предимно зад основната линия. Той ми обясни, че Федерер е искал да покаже, че може да бие най-добрите само с игра от задна линия.

При Пол Анакон обаче Федерер сякаш осъзна, че може да използва изцяло своя потенциал. Именно затова очаквам 16-кратният носител на титли в Големия Шлем да си върне първото място в света спрямо Надал.

Неговата цел е приключи кариерата си с 20 такива трофея. Няма да съм изненадана, ако по това време през 2011 г., той е близо до тази цел, ако не е успял и да я постигне...!

Канди Рийд, CNN




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини