Допингът в тениса - повече от 20 години



09-03-2016 16:44 | Любомир Тодоров

Мария Шарапова не е първата представителка на тениса, която дава положителна допинг проба и получава наказание. Ето хронологически подредени случаите с по-известните имена, хванати с непозволени вещества. Включили сме и двамата българи, попаднали в този негативен списък - Сесил Каратанчева и Димитър Кутровски.

1995 г.
Матс Виландер и Карел Новачек са наказани да не играят по 3 месеца, заради положителни допинг проби за кокаин, дадени по време на "Ролан Гарос". Две години по-късно бившият №1 в света Виландер и чехът връщат парите, спечелени след май 1995-а на ITF. Шведът, който сега е коментатор на Евроспорт, връща 289 000 долара, а Новачек - 185 765 долара.

1998 г.
След четвъртфинала си на Уимбълдън чехът Петър Корда е хванат със стероида нандролон. Чехът, който същата година спечели Australian Open, беше наказан да не играe за една година. Освен това на Корда му бяха отнети спечелените суми от наградни фондове и точките от юли 1998-а.

2001 г.
Аржентинецът Хуан Игнасио Чела отнесе тримесечно наказание заради употреба на забраненото вещество метилтестостерон по време на турнира в Синсинати. Сънародникът му Гийермо Кория дава положителна проба с нандролон след мач в Барселона и бива санкциониран за 2 години - до август 2003-а.

2003 г.
Мариано Пуерта получава двугодишно наказание заради употреба на кленбутерол във Виня дел Мар. Аржентинецът обжалва решението с аргумента, че е приел субстанцията по лекарско предписание заради астма. Санкцията на игралия и в България тенисист е намалена на 9 месеца. През декември 2005 г. южноамериканският левичар отново е заловен, този път с кардиостимуланта етилефрин. Пробата е дадена след финала на "Ролан Гарос", където губи от Надал. Наказанието за рецидивиста Пуерта този път е за рекордните 8 години, но името му остава в статистиката като вицешампион в Париж.
Puerta

2004 г.
Грег Руседски дава положителна проба за нандролон през януари. Британецът е оправдан след изслушването през март същата година.

2005 г.
През август аржентинецът Гийермо Каняс е наказан за 2 години и глобен с 276 000 долара заради употребата на диуретика хидрохлоротиазид.
През декември Сесил Каратанчева е уличена в употреба на нандролон по време на "Ролан Гарос", след четвъртфиналния й мач срещу Елена Лиховцева. Софиянката, която тогава е само на 16, дава положителна проба и преди двубоя за "Фед къп" в Япония през юли. Наказанието на Каратанчева е 2 години без тенис, считано от 1 януари 2006-а.

2007 г.
През ноември Мартина Хингис свиква пресконференция, на която съобщава, че е разследвана за положителна проба на бензойлекгонин, метаболит на кокаина, дадена по време на Уимбълдън. През януари 2008 г. бившата номер едно в света от Швейцария е наказана за 2 години и обявява, че се оттегля от спорта. Хингис се завърна в WTA Tour през 2013 година и в момента водачка в световната ранглиста на двойки, заедно със Саня Мирза.
Hingis

2009 г.
С доста голямо закъснение Андре Агаси признава, че е употребявал метамфетамин през 1997-а, година преди да спечели "Ролан Гарос". Той излъгал управляващото тяло на тениса, че веществото е попаднало в организма му от содата на човек от екипа му, от която отпил случайно.
През май на същата 2009-а Ришар Гаске е със спрени права, заради употреба на кокаин. Следи от наркотика са открити в пробата на французина. През юли той е оправдан и се връща на корта, след като трибуналът решава, че кокаинът е попаднал в него след случайно замърсяване в нощен клуб.
Отново през тази година белгийците Янина Викмайер и Ксавие Малис са наказани за по една година от антидопинговите власти в родината си. Викмайер не съобщила координати къде да бъде открита от допинг ченгетата на три пъти, а Малис - два пъти. Освен това Ксавие веднъж дал и неверен адрес.

2012 г.
На 14 февруари Димитър Кутровски е уличен в употреба на забраненото вещество метилхексанамин. Кутровски твърди, че веществото е попаднало в организма му чрез приемането на спортна напитка, като не е било упоменато на етикета под това име. Първоначално софиянецът е наказан за 2 години. Той обжалва, в негова подкрепа се изказа и Анди Родик и санкцията е намалена на 9 месеца - до май 2013-а.
Пак през февруари Барбора Стрицова е хваната със стимуланта сибутрамин. Това й носи шестмесечна дисквалификация, смятано от октомври същата година. Освен това чехкинята трябва да върне и заработените суми от наградни фондове в периода февруари - октомври 2012 г.

2013 г.
На Уимбълдън Марин Чилич се оттегля преди мача си от втория кръг, като обявява, че има контузия в лявото коляно. Месец по-късно се разбира, че е дал положителна проба за "невнимателна употреба на глюкоза" на турнира в Мюнхен. През септември той получава 9-месечно наказание, което влиза в сила от 1 февруари 2014 г.

2015 г.
През юли Виктор Троицки е лишен от състезателни права за 18 месеца, защото не е дал кръвна проба по време на турнира в Монте Карло. След това наказанието на сърбина, който игра на финала в София през февруари, беше намалено на една година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини