Мартин Клижан разцъфна в Ротердам



Мартин Клижан разцъфна в Ротердам
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
16-02-2016 22:22 | Tennis24.bg

Словакът Мартин Клижан изживя прекрасни дни миналата седмица на турнира в Ротердам в Холандия. Той последователно победи Давид Гофен, Маркос Багдатис, а в четвъртфиналите направи истински подвиг и обърна Роберто Баутиста Агут. Словакът показа здрави нерви и излезе „сух“ от мачовете си, особено срещу Баутиста Агут и на финала – срещу Гаел Монфис. Това му донесе и четвърта титла в кариерата.

Не без значение бе и възходът му на Garanti Koza Sofia Open, където се пребори до полуфиналите, но падна не без голяма борба от по-свежия Виктор Троицки.

Но могат ли тези две седмици да се окажат Възраждането на неговата кариера? Мартин има страхотна техника на удари, има и добър усет и взима правилните решения. Той е на 27 години и има добро бъдеще пред себе си. Освен титлата в Ротердам, спечели миналата година в Казабланка срещу Даниел Химено-Травер, през 2014 г. – в Мюнхен и през 2012 г. в Санкт Петербург срещу Фабио Фонини.

Турнирът в Ротердам може да се окаже и Възраждането за Клижан в сезон, който започна по коренно противоположен начин. Както и много от съперниците му за място в Топ 20, Мартин се представя на приливи и отливи в последните няколко години. И макар, че е сравнително млад, той може и трябва да използва този сезон за скок към позиция, в която никога не е бил.

Факт е, че той винаги е опасен противник за всеки, особено в първите кръгове на турнирите от Големия шлем (стигал е само веднъж до четвърти кръг – на „Ролан Гарос“ през 2012 г.). Но дори да не изглежда като играч, който има сили да спечели турнир от Големия шлем или Masters 1000, трябва да може да печели надпревари от другите АТР категории.

Клижан трябва да се вдъхнови да постигне повече, защото има качествата за големи резултати. Трябва да се фокусира и да се отдаде на тренировките си. И разбира се, трябва му малко късмет. От това е съставен всеки успех. А може би има и ново оръжие. В Ротердам той показа способност да измъква победата, когато е в сложна и трудна ситуация. Показа хъс и отдаденост.

Сезонът едва започна и Клижан, както много други играчи, има възможността да постигне огромен обрат в кариерата си. Но дали ще успее?

Автор: Лоренцо Чиоти, Tennisworld

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини